Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Hälsomotionsprojekt samt befrömjare av nya möjligheter till motion har belönats

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 15.2.2013 11.47
Nyhet

Det riksomfattande I form för livet -programmet (IFFL) belönade i år Asikkala kommun för projektet Genom samarbete till resultat, samt Helsingfors stad för Stadin kundi kondikseen-projektet, för det föredömliga arbetet för befrämjandet av hälsomotion dessa förverkligat. Dessutom belönade IFFL-programmet Forststyrelsens naturtjänster för de nya och mångsidiga möjligheter till motion i naturen de utvecklat. I år gavs också ett IFFL-innovationspris. Björneborgs Karhu Apteekki tilldelades innovationspriset för förverkligandet av Motionärens Apotek -konceptet. Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki och grundtrygghetsminister Maria Guzenina-Richardson överräckte priserna på IFFL-programmets årsdag 15.2 2013 i Ständerhuset i Helsingfors.

För lite fysisk aktivitet en gemensam utmaning

I sitt tal, årsdagen till ära påminde kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki oss att problemet med för lite fysisk aktivitet är en angelägenhet för hela samhället.

– Staten har en stor betydelse, men därutöver måste vi alla ändra våra attityder till att favorisera fysisk aktivitet. Endast då kan vi få en hållbar förändring tillstånd.

– Det är viktigt att vi stöder målgrupper som rör på sig alldeles för lite för sin hälsa. En praktisk åtgärd för att bättre förverkliga den sk. ungdomsgarantin är t.ex. att stöda möjligheter till motion och hälsosamma levnadsvanor för dem som lider på grund av det hårda arbetslivet samt arbetslöshet.

Motionsrådgivning en viktig del vid handledning av levnadsvanor

Grundtrygghetsminister Maria Guzenina-Richardson uppmuntrade i sitt tal social- och hälsovården att lyfta upp motionsrådgivningen ännu mera, till ett centralt arbetsredskap.

– En sund själ i en sund kropp – är en uråldrig folkvisdom. Denna lärdom går bra att integrera från barnrådgivningen till specialsjukvården.
På hälsomotionsområdet behövs nya insatser för ett långsiktigt utvecklande av motionsrådgivningen både för de sakkunninga, inom arbetsprocesserna och verksamhetsformerna. Samtidigt måste vi beakta mångsidigheten i motionsutbudet i vårt land, speciellt att verksamhet för vuxna har sk. låg tröskel.

– Dessutom är det bra att komma ihåg att motionsrådgivning inte enbart är hälsovårdens sak. Vi bör uppmuntra till fysisk aktivitet från vaggan till graven och detta arbete skall göras i skolor och arbetslivets alla samt inom pensionärsorganisationerna.

Bedömningsgrunderna för de belönade projekten

I projektet Genom samarbete till resultat, i Asikkala kommun, har man genom motionsreseptet från hälsovården handlett kommuninvånare till motionsrådgivning och den vägen till olika mångsidiga motionsgrupper eller till egenhändigt motionerande. Man har erbjudit varje kund individuell och kundorienterad rådgivning flera gånger per år och på det sättet försäkrat sig om stödet för den begynnande förändringen i levnadsvanorna. Förutom motionsverksamhet har man i projektet också utvecklat den lokala servicekedjan för hälsomotion tillsammans med flera aktörer samt verksamheten inom hela landskapet tillsammans med olika aktörer inom området.

Projektets verksamhet och målsättning har varit tydlig och välplanerad. Verksamheten är mångsidig och beaktar olika målgrupper. Via motionsreseptet samt motionsrådgivning har projektet nått ut till IFFL-programmets målgrupp, de arbetsföra kommuninvånare som rör på sig för lite för sin hälsa. I Asikkala-modellen ledsagar en sakkunnig kunden i början av förändringsprocessen för att få en bestående förändring i levnadsvanorna. Den sakkunnige stöder, motiverar, uppmuntrar och handleder kunden. Asikkala -modellen har starkt påverkat utvecklandet av gemensamma verksamhetsmodeller för motionsrådgivning överlag.

Grundservicecentralen Oiva, Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry, Wellamo-institutet och Ikihyvä Päijät-Häme-projektet har varit samarbetskumpaner inom projektet.

IFFL-programmet belönar Asikkala kommun för Genom samarbete till resultat -projektet. Inom projektet har man organiserat mångsidig motionsverksamhet med låg tröskel och välplanerat och berömligt utvecklat samt förverkligat motionsrådgivning, som på ett föredömligt sätt nått IFFL-målgruppen.

Helsingfors stads idrottsbyrå förverkligade projektet Stadin kundi kondikseen under åren 2010-2012. Projektet var ett tväradministrativt samarbete mellan idrottsbyrån, personalbyrån och arbetshälsovården.

Projektet aktiverade stadens manliga personal att rör på sig via fyra huvudstråk: via motionsgrupper och – kurser för män, konditionstestbatteriet för Finska Män, motionsrådgivning samt via kansliernas egna verksamhetsmodeller. Projektets övergripande målsättning var utvecklandet av personalens motionsverksamhet samt det tväradministrativa samarbetet samt att vidare utveckla en tväradministrativ servicekedja för Helsingfors stad.

Projektet har varit välplanerat och det utvecklades aktivt under projektets gång. Man har lyckats skapa bestående verksamhetsmodeller, hittat motionsformer som intresserar män, ökat förståelsen för de behov gruppen som rör på sig för lite har, samt hur man når dem. Personalens motionsverksamhet är också en del av hela personalstrategin. Under projektets gång har samarbetet mellan personalbyrån, motionstjänsterna och arbetshälsovården intensifierats. Speciellt viktigt har det varit att arbetshälsovårdens roll har förstärkts.

Motionsgrupperna för män har blivit en bestående del av urvalet inom personalmotionen också efter att projektet avslutats. Projektet möjliggjorde också ett större samarbete med föreningar vilket har ökat utbudet av motion för personalen. Motionsrådginvningen blev ett eget projekt mao konstaterade man att servicekedjan mellan idrottsbyrån och arbetshälsovården fungerade för stadens personal och rådgivningen håller nu på att utvidgas också till att gälla kommuninvånarna.

Projektet har givit synlighet åt personalens motionsverksamhet vilket i sin tur har ökat samarbetet mellan stadens olika ämbetsverk vilket ger möjligheter till fortsatt utveckling av verksamheten.

IFFL-programmet belönar Helsingfors stads idrottsbyrå för projektet Stadin kundi kondikseen. Projektet har varit välplanerat och förverkligats långsiktigt. Dessutom har nya bestående verksamhetsmodeller utvecklats.

Björn Apoteket, Karhu Apteekki i Björneborg hör till Motionärernas Apotek i Finland. Apoteket har befrämjat hälsomotion från år 2010, då verksamheten Motionärens Apotek startade inom IFFL-programmet tillsammans med Apoteksförbundet och Andningsförbundet. Konseptet Motionärens Apotek har som målsättning att införa hälsomotionsrådgivning på apoteken och på detta sätt ge deras tjänster mervärde.

I BjörnApoteket finns en kontaktperson för motionsverksamhet. Personen verkar i de lokala motionsaktörernas nätverk, ss. tillsammans med Lounais-Suomen Liikunnan ja Urheilun, kommunens idrottsverk och idrottsföreningarna. Hälsomotionstemat tas fram på olika sätt och med ett brett urval. I samarbete med lokalnätet har BjörnApoteket arrangerat tema- och testdagar för apotekets kunder.

Apoteket har mångsidigt prövat nya stödformer för motionerandet ss. utnyttjandet av motionsmappar och Steg-kampanjen (Askel-kampanja). Hela personalen är motiverad att prata om hälsomotion i samband med kundbetjäningen. Samtidigt har hela personalens egen motionsaktivitet ökat. Kontaktpersonen för motionsverksamhet har deltagit i hälsomotionsutbildning och leder också en motionsgrupp för personalen. Apoteket har på ett fördomsfritt sätt sökt nya kumpaner som stöd för sitt arbete inom hälsomotion.
IFFL-programmet belönar Karhu Apteekki- BjörnApoteket för ett aktivt, innovativt, sakkunnigt och fördomsfritt koncept, som också uppmuntrar andra apotek att förverkliga Motionärens Apotek konceptet.

Forststyrelsens naturtjänster sköter 37 nationalparker, sju statliga utflyktsområden samt en mängd andra förfriskningsområden ägda av staten. Forststyrelsens naturtjänster producerar högklassiga och kundorienterade utflyktstjänster inom dessa områden i Finland bl.a 7 000 kilometer välutmärkta stråkar och 3 000 omskötta rastplatser samt över 2 000 omskötta torrdass. God service samt möjligheten att med offentliga färdmedel nå nationalparkerna samt de andra utflyktsområdena gör att tröskeln är låg till naturupplevelserna.
Forststyrelsens naturtjänster har på detta sätt gjort det möjligt för va och en att lätt hitta och ta sig fram till vackra naturmål. Förbättrandet av finländarnas välmående är en av de viktigaste målsättningarna för naturtjänsterna. Forskning har påvisat hur redan en kort stunds vistelse i naturen kan främja hälsa och välmående. Ofta är man dessutom fysiskt aktiv i naturen vilket också förbättrar vår folkhälsa.

Naturtjänsten har utvecklat sina tjänster så att de motsvarar dagens efterfrågan bl.a. genom att utnyttja nationalparkernas besöksundersökningar, genom att förbättra möjligheterna till närnaturupplevelser samt genom att utveckla luontoon.fi och retkikartta.fi nättjänsterna. Forststyrelsens naturtjänster främjar också hållbar naturanvändning genom samarbete med reseföretag. Så möjliggörs utvecklandet av nya motionstjänster i naturen.

Utvecklandet av nya tjänster ger flera användare möjlighet till naturupplevelser. Finlands naturcentral Haltia verkar i huvudstadsområdet och skall bli ett centrum för naturfostran och vara en startgrop med låg tröskel för utflykter i naturen. Att främja och befästa barns förhållande till naturen är en viktig del av främjandet av hur vi kan använda naturen för återhämtning och väderkvickning. Forststyrelsens naturtjänster samarbetar med kommunerna och är en väsentlig del av servicehelheten som erbjuder medborgarna möjlighet till väderkvickning i naturen. På sina nätsidor erbjuder naturtjänsten t.o.m gratis ritningar för byggnadsprojekt t.ex. åt kommunerna.

De avgiftsfria utflyktstjänsterna erbjuder alla oberoende av inkomstnivå, möjlighet till naturupplevelser och möjlighet att njuta av Finlands mångfasetterade natur. På olika håll i Finland utför således Forststyrelsens naturtjänster ett viktigt arbete och möjliggör mångsidig välgörande fysisk aktivitet och motion i naturen.

IFFL-programmet belönar Forststyrelsens naturtjänster för utvecklandet av nya möjligheter till motion under år 2012. Naturtjänsterna har på ett omfattande sätt befrämjat motionerandet i naturen.

www.kki.likes.fi

 
Tillbaka till toppen