Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Informationssäkerhetsdagen firas 7.2.

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 6.2.2012 12.33
Nyhet

Den nionde informationssäkerhetsdagen firas i Finland och över 60 andra länder tisdagen den 7.2. Informationssäkerhetsdagen ordnas årligen i februari och målet är att främja ett tryggt och smart sätt att röra sig på webben. I år är temat betydelsen av växelverkan mellan generationer i fråga om att främja barns och ungas trygghet på webben.

Sloganen för informationssäkerhetsdagen 2012 är: Tillsammans på webben - på ett tryggt sätt.

Med temat vill man fästa uppmärksamhet vid att interaktion mellan vuxna och barn är viktigt i nätsäkerhetsfrågor. Barn och unga behöver den livserfarenhet som vuxna har för att kunna lära sig fiffig och trygg nätanvändning, men även vuxna kan lära sig en hel del av barn.

Det händer under nätsäkerhetsveckan

Evenemang i anslutning till nätsäkerhetsdagen och -veckan ordnas bl.a. i grundskolorna på olika håll i Finland. Material för lärare och elever finns samlade på www.tietoturvakoulu.fi.

Inför Informationssäkerhetsdagen 2012 ordnar den internationella organisationen Insafe två separata tävlingar där barn och unga får planera och göra affischer och videoklipp som hänför sig till informationssäkerhet. Temana är informationssäkerhetsdagen och växelverkan mellan generationer. Tävlingstiden är 1.-29.2.2012.

Torsdagen den 9.2. ordnar Kommunikationsverket, Sällskapet för Mediefostran, Mannerheims Barnskyddsförbund och Centralen för mediefostran och bildprogram ett seminarium för föräldrar som har barn mellan 6 och 12 år. Seminariet hålls i Vita salen i Helsingfors (Alexandersgatan 16–18) kl. 17–19.30 och det är avgiftsfritt och öppet för alla. Du kan följa med seminariet live på webben på www.meku.fi.

Informationssäkerhetsdagen syns också i sociala medier, t.ex. på www.facebook.com/tietoturvapaiva publiceras dagligen tips, förfrågningar och mycket annat om nätsäkerhet.

 
Tillbaka till toppen