Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Antalet personer som avlagt examen mångdubblats

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 7.12.2011 23.00
Nyhet

Statistiken över befolkningens utbildningsstruktur visar att antalet personer som avlagt examen har mångdubblats på 40 år. Antalet personer som avlagt examen är nu över 3 miljoner. 1970 var det bara var fjärde som hade avlagt examen efter grundnivå.

Utbildningsnivån stigit mest i Uleåborgs grannkommuner

Enligt Statistikcentralen hade 3 005 000 personer avlagt examen efter grundnivå inom gymnasieutbildning, yrkesutbildning, yrkeshögskole- eller universitetsutbildning före slutet av förra året. Fyrtio år tidigare var antalet 3,4 gånger färre, dvs. 882 000.

Före slutet av år 1970 hade var fjärde och före slutet av år 2010 två av tre av den befolkning som fyllt 15 år avlagt en examen efter grundnivå.

Antalet personer som avlagt examen bara på grundnivå (grundskola, mellanskola eller folkskola) uppgick år 2010 till en tredjedel av den befolkning som fyllt 15 år. De som avlagt examen på mellannivå utgjorde 39 procent och de som avlagt examen på högre nivå 28 procent.

År 1970 uppgick antalet personer som avlagt examen bara på grundnivå till tre fjärdedelar av den befolkning som fyllt 15 år. De som avlagt examen på mellannivå uppgick då till 16 procent och de som avlagt examen på högre nivå till 9 procent.

Andelen personer som avlagt examen av den befolkning som fyllt 15 år har ökat minst i Grankulla och mest i Uleåborgs randkommuner på 40 år.

Utbildningsnivån var högst i Grankulla, Esbo, Birkala, Helsingfors, Uleåborg, Kyrkslätt, Kempele, Muurame, Limingo och Uleåsalo

Utbildningsnivån var lägst i Rautavaara, Geta, Kivijärv, Luhango, Storå, Kyyjärvi, Miehikkälä, Karikoski, Karvia och Kannonkoski.

Information om statistiken

Statistikcentralen ger årligen ut publikationen Befolkningens utbildningsstruktur om avlagda examina på grundskole-, mellanskole- eller folkskolenivå bland personer som fyllt 15.

Förutom den statistik som beskriver utbildning anges också ålder, kön, modersmål, nationalitet, migration osv. bland de som avlagt examen.

Statistiken baserar sig på Statistikcentralens examensregister som uppdateras årligen med de examensuppgifter som utbildningsanstalterna anger.

 
Tillbaka till toppen