Hoppa till innehåll

Arbetsgrupp skall utreda reform av lagen om statsbidrag för privata arkiv

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 24.10.2013 15.00
Nyhet

Undervisningsminister Krista Kiuru har tillsatt en arbetsgrupp för att utreda en reform av lagen om statsbidrag för privata arkiv. Arbetsgruppen har som uppgift att dra upp riktlinjer för reformen av statsandelssystemet samt att i form av en regeringsproposition komma med ett förslag om en ny statsandelslagstiftning i anslutning till privata arkiv.

Enskilda sammanslutningars samt släkters, familjers och privatpersoners arkivmaterial är dessas privategendom. Det ingår i arkivverkets uppgifter att ta emot och förvara handlingar också av privata personer och sammanslutningar och att hålla dessa handlingar tillgängliga. Därutöver har man genom lagen om statsbidrag till privata arkiv (1006/2006) strävat efter att finansiellt trygga bevarandet och användningen av privata arkivmaterial.

Den första lagen om statsbidrag till privata arkiv är från 1974. Små justeringar i lagen gjordes 2006. Enligt lagen om statsbidrag till privata arkiv kan statsunderstöd av permanent karaktär beviljas ett privat arkiv vars verksamhet är av vetenskaplig betydelse. Understödet beviljas som procentandel av arkivets godtagbara utgifter. Undervisnings- och kulturministeriet godkänner, efter att ha fått Riksarkivets utlåtande i saken, ett arkiv som berättigat till permanent statsunderstöd. I lagen föreskrivs om de förutsättningar som ett arkiv bör uppfylla för att vara berättigat till permanent statsbidrag. Statsbidraget beviljas av Nationalarkivet. För tillfället omfattas 11 arkiv av lagen.

Arkiv som får statsbidrag är Finska Litteratursällskapets (SKS) litteraturarkiv och folkminnesarkiv, Svenska litteratursällskapets (SLS) arkiv, Folkets arkiv, Centerns och landsbygdens arkiv, Det borgerliga arbetets arkiv, Centralarkivet för Finlands näringsliv (ELKA), Finlands idrottsarkiv, Svenska Centralarkivet, Tjänstemannaarkivet, Arbetararkivet samt Urho Kekkonens arkiv.

Reformen av lagen om statsbidrag till privata arkiv nämns i statsminister Katarinens regeringsprogram, där följande konstateras: "Arkivverkets verksamhetsstruktur och finansiering ska utredas, främst i syfte att få den arkivverksamhet som gäller de politiska rörelserna att betjäna partifältet i nuläget och att ordna den arkivering som gäller partier och politiska rörelser som inte omfattas av arkiveringen."

Verksamhetsmiljön för flera privata arkiv som får statbidrag har förändrats på många sätt under de senaste åren. Att lagstiftningen bör granskas beror på att materialen digitaliseras och tjänsterna överförs till webben samt att hela verksamhetsfältet för arkiv och minnesorganisationer befinner sig i ett brytningsskede. Behovet av ändringar påverkas också av att materialmängden och behovet av utrymme ökar i takt med att kraven på den offentliga finansieringens verkningsfullhet, effektivitet och produktivitet ökar.

Ordförande för arbetsgruppen är undervisningsrådet Annu Jylhä-Pyykkönen vid undervisnings- och kulturministeriet. Till medlemmar har utsetts sakkunniga vid undervisnings- och kulturministeriet och arkivverket samt representanter för olika arkiv.

Ytterligare information:
- undervisningsrådet Annu Jylhä-Pyykkönen, 0295 3 30123
- överinspektör Anne Luoto-Halvari, 0295 3 30200

Tillbaka till toppen