Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Enkät om förskolepedagogik väckte föräldrars intresse

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 24.1.2014 10.15
Nyhet

Över 11 000 personer svarade på undervisnings- och kulturministeriets enkät om förskolepedagogik. Ministeriet riktade enkäten till föräldrar för att få deras syn på förskolepedagogikens betydelse, hur den fungerar och om eventuella utvecklingsbehov.

- Den information vi nu har fått av föräldrarna kommer vi att använda då arbetsgruppen som bereder lagen om förskolepedagogik fortsätter sitt arbete, men även i bredare mening då man utvecklar förskolepedagogiken, berättar undervisningsrådet Kirsi Alila. Enligt Alila ger de svar som kommit in en klar bild av vad föräldrarna anser borde utvecklas inom förskolepedagogiken och vad som fungerar so det ska.

Undervisnings- och kulturministeriet tackar för de svar som kommit in samt för spridningen av enkäten på t.ex. sociala medier. Ministeriet beklagar att det under de sista dagarna på grund av tekniska problem inte var möjligt för alla villiga att delta. Ministeriet vill även framöver höra barn och föräldrar i ärenden som gäller utevecklandet av förskolepedagogiken.

Parallellt med enkäten ordnades även i daghem och inom familjedagvården ett hörandetillfälle för barn. Resultaten av enkäten och hörandet blir färdiga under våren, och ministeriet kommer då att informera närmare om saken.

Undervisnings- och kulturministeriet bereder som bäst reformer av förordningar inom barndagvård och förskolepedagogik. Arbetsgruppen som bereder ärendet har tid fram till slutet av februari. I beredningen vill man särskilt uppmärksamma barns och barnfamiljers möjligheter att påverka för dem aktuella ärenden. Därutöver kommer man att höra övriga intressentgrupper vid seminarier och hörandetillfällen.

Aktuellt: Lag om förskolepedagogik

 
Tillbaka till toppen