Hoppa till innehåll

Finansieringsplan för de allmänna bibliotekens anläggningsprojekt 2014-2017

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 4.12.2013 13.50
Nyhet

Planen, som sträcker sig till 2107, innehåller 19 biblioteksanläggningsprojekt. Sju av dem är nybyggen. De övriga projekten är grundliga renoveringar, som också innehåller utbyggnader. 13 införskaffningar eller upprustningar av bokbussar ingår.

Meningen är att under 2014 inleda huvudbiblioteksprojekten i Lieksa, Sysmä, Tarvasjoki och Nykarleby. Filialbibliotek byggs i Månsas och Kajana. Tre bokbussar införskaffas, varav en kommer att ha en inva-lyftanordning.

Finansieringsplanen har gjorts upp på basis av närings-, trafik- och miljöcentralernas beredning och den tidigare finansieringsplanen. Planen baserar sig på statsbudgeten för 2014 och för 2015-2017 på statsrådets rambeslut som gjordes i mars. Planen används också som grund då statsunderstödsmyndigheter beviljar statsunderstöd samt vid beredningen av följande finansieringsplan.

Listorna för 2015-2017 är preliminära, eftersom de faktiska besluten för varje år fattas i samband med att statsbudgeten godkänns. Kostnadsberäkningen för projekten i finansieringsplanen är totalt över 40 miljoner euro och det beräknade statsunderstödet ca 18 miljoner euro.

Närings-, trafik- och miljöcentralerna beviljar årligen statsunderstöd till bibliotekens anläggningsprojekt och anskaffning av bokbussar. Projekten som planeras för de närmaste åren finns med i finansieringsplanen som godkänns av undervisnings- och kulturministeriet varje år.

Kommunerna skall lämna in statsunderstödsansökningarna för 2014 samt projektbeskrivningarna för finansieringsplanen för anläggningsprojekt 2015-2018 till NTM-centralen senast vid utgången av 2013.

  • Finansieringsplan för de allmänna bibliotekens anläggningsprojekt (på finska)
  • Understöd för biblioteksanläggningsprojekt och bokbussprojekt

Tillbaka till toppen