Hoppa till innehåll

Projektet Good Relations främjar goda etniska relationer

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 6.2.2013 14.41
Nyhet

Vid inrikesministeriet pågår ett internationellt projekt under namnet Good Relations. Projektet har som syfte att bekämpa rasism, främlingshat, fientlighet mot romer och annan motsvarande intolerans genom att främja goda relationer mellan olika befolkningsgrupper. Projektchef Liisa Männistö berättar närmare om projektet.

– I Finland men också på EU-nivå talas det mycket om "goda etniska relationer", men hittills har man inte fastställt vad som avses med dem i praktiken eller hur de ska mätas och följas upp, konstaterar Männistö. Inom projektet har man som mål att fastställa en definition på goda etniska relationer och utarbeta indikatorer för goda etniska relationer samt att testa och sprida information om indikatorerna och resultaten av dem både nationellt och i andra EU-länder.

Nationella mål och mål på EU-nivå

Projektet har mål på både nationell nivå och EU-nivå. Ett nationellt mål är att lokalt samla in information om goda relationer inom olika livsområden i Finland och Sverige. Dessutom har man som mål att testa olika metoder och redskap med vilka man kan främja goda relationer och bekämpa rasism och diskriminering på lokal nivå.

Avsikten är att den information som fås lokalt ska analyseras i internationellt samarbete och utifrån detta arbete ska man fastställa sådana mätbara indikatorer för goda relationer som kan tillämpas i alla EU-länder.

Utöver indikatorerna kommer man att utarbeta en praktisk guide för främjande av goda relationer för lokala aktörer, t.ex. kommunalt anställda, myndigheter och lärare. Dessutom kommer man att ge ut en publikation om referensramen för goda relationer.

Arbetet har kommit bra i gång

– Arbetet har fått en bra start. I december hölls det i Helsingfors ett inledande möte för projektet och efter det har man intensivt hållit kontakt med projektets partner i praktiska frågor. Dessutom har man förhandlat med projektets nationella samarbetspartner om genomförandet av projektet och inlett diskussioner med de regionala Etno-medlemsorganisationerna om insamlande av uppgifter på lokal nivå. De regionala Etno-medlemsorganisationerna kommer också att ha en viktig roll när det gäller att genomföra de nationella åtgärderna inom projektet, framhåller Männistö.

Ett omfattande samarbetsnätverk

Inrikesministeriet samordnar projektet och internationella samarbetspartner är arbetsmarknadsdepartementet i Sverige och rådet för etniska minoriteter i Nordirland NICEM. I Finland är den riksomfattande Delegationen för etniska relationer och närings-, trafik- och miljöcentralerna i Nyland, Birkaland och Egentliga Finland projektpartner. Inom projektet samarbetar man också med arbets- och näringsministeriet. Till den nationella arbetsgruppen har också kallats de regionala Etno-delegationerna i Södra Finland, Birkaland och Mellersta Finland samt Egentliga Finland, Finlands Kommunförbund, sameorganisationen City-Sámit ry och den regionala delegationen för romska ärenden i Södra Finland.

Webbplats för projektet Good Relations

Närmare upplysningar om projektet: Liisa Männistö, projektchef, tfn 071 878 8296 och Hitomi Tabuchi, projektkoordinator, tfn 071 878 8288

Tillbaka till toppen