Hoppa till innehåll

Hjälpsystemet för offer för människohandel utvecklas

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 27.11.2014 14.10
Pressmeddelande

Statsrådet har i dag till riksdagen överlämnat en proposition med förslag till ändring av lagen om mottagande av personer som söker internationellt skydd och av utlänningslagen. Avsikten med propositionen är att utveckla hjälpsystemet för offer för människohandel. Det är i huvudsak fråga om att ta in gällande praxis i lagen.

Lagändringar behövs eftersom bestämmelserna om hjälp allmänt sett bedömts vara otillräckliga. Ändringarna förbättrar det nuvarande hjälpsystemet genom att det blir en mer överskådlig och tydligare helhet. Syftet med lagändringarna är också att säkerställa att offer för människohandel behandlas jämlikt samt att förtydliga arbetsfördelningen mellan myndigheterna.

Avsikten är att det tydligare än förr ska framgå av lagen bl.a. vad som i praktiken avses med hjälpåtgärderna och under vilka förutsättningar hjälpen till offer för människohandel kan inledas och avslutas.

Tröskeln ska också i fortsättningen vara låg för att bli upptagen i hjälpsystemet även om det inte är fullständigt säkert att personen har fallit offer för människohandel. Hjälpbehovet ska utredas genom en individuell bedömning med beaktande av offrets särskilda behov. Med hjälpinsatser kan avses tjänster som kan omfatta t.ex. boende, utkomst eller juridisk rådgivning.

Målet med propositionen är att nu genomföra de behövliga författningsändringar som för närvarande anses viktigast med tanke på det praktiska arbetet kring och den fortsatta utvecklingen av hjälpsystemet. Ett eventuellt mer omfattande arbete att utveckla hjälpsystemet och lagstiftningen gällande detta genomförs efter att man fått erfarenheter av hur de föreslagna ändringarna fungerar.

Den nuvarande lagstiftningen preciseras

Genom regeringspropositionen preciseras den nuvarande oklarheten i lagstiftningen i fråga om huruvida också de offer för människohandel som har hemkommun i Finland kan bli upptagna i hjälpsystemet. Avsikten är att det i fortsättningen tydligt ska anges i lagen att också de har rätt till hjälp.

Ett nytt inslag i lagen blir återhämtningstid på 1 - 3 månader. I fortsättningen kan också ett utländskt offer för människohandel som lagligen vistas i landet ges en återhämtningstid under vilken förundersökningsmyndigheten eller åklagaren inte får stå i kontakt med offret för att reda ut människohandelsbrottet. I dagens läge erbjuds motsvarande möjlighet bara de utlänningar som vistas i landet utan tillstånd och som med stöd av utlänningslagen kan beviljas betänketid. Man ska hjälpa offret genast även om han eller hon inte är beredd att delta i utredningen av brottet.

Lagändringarna avses träda i kraft den 1 juli 2015.

Bakgrund

Bakgrunden till lagförslaget är en riktlinje i regeringsprogrammet enligt vilken lagstiftningen utvecklas i syfte att bekämpa alla former av människohandel samt för att skydda dem som fallit offer för människohandel och förbättra rättssäkerheten. Som stöd för lagberedningsarbetet har en förvaltningsövergripande arbetsgrupp utrett hur den nuvarande lagstiftningen om hjälp till offer för människohandel fungerar och klarlagt olika alternativ till att utveckla lagstiftningen.

Närmare information om projektet: www.intermin.fi/sv/lagberedning/lagen_om_manniskohandel

Ytterligare information:
arbetsgruppens ordförande, överdirektör Jorma Vuorio, tfn 0295 418 860
specialsakkunnig Elina Immonen, tfn 0295 488 593

Tillbaka till toppen