Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Kanslichef Nerg deltar den 26–27 november i ett möte gällande brottsbekämpningssamarbetet i Östersjöområdet i Oslo

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 26.11.2013 10.52
Nyhet

Kanslichef Päivi Nerg deltar i ett möte för aktionsgruppen mot organiserad brottslighet i Östersjöområdet (Baltic Sea Task Force) i Oslo den 26 - 27 november 2013. Mötet ordnas av Norges justitieministerium. Aktionsgruppen består av representanter för deltagarländernas stats- eller premiärministrar.

På mötet diskuteras bl.a. aktuella trender och utmaningar i anknytning till den organiserade brottsligheten. Ett av temana är alkohol- och narkotikasmuggling. Finland presenterar sin EU-finansierade operation "South East Rally" som har gett goda resultat. Temat var smuggling av cannabis från Baltikum via Finland till Ryssland. Ryssland presenterar aktionsgruppens preliminära fokusområden under sitt ordförandeskap (2015–2017).

Mötet hänför sig till samarbetet kring brottsbekämpning mellan länderna i Östersjöområdet. Målet med samarbetet är att minska gränsöverskridande brottslighet och fördela de regionala resurserna på ett kostnadseffektivt och sektorsövergripande sätt. På lång sikt är målet med samarbetet att förbättra säkerheten i Östersjöområdet genom att intensifiera samarbetet mellan polis-, gränsbevaknings- och tullmyndigheterna.

Närmare information om aktionsgruppen mot organiserad brottslighet i Östersjöområdet: http://www.balticseataskforce.org/
 

 
Tillbaka till toppen