Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Även yrkeshögskolorna ska framöver omfattas av rätten att samla in pengar

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 23.3.2017 15.19
Pressmeddelande 26/2017

Yrkeshögskolorna ska ges motsvarande rätt att anordna penninginsamlingar som universiteten har. Statsrådet föreslog den 23 mars att lagändringarna ska stadfästas. Avsikten är att republikens president stadfäster lagen om ändring av lagen om penninginsamlingar den 24 mars.

Nationalgalleriets och universitetens rätt att anordna penninginsamlingar för att utöka det egna kapitalet förlängs till utgången av 2019. Dessutom har yrkeshögskolorna rätt att anordna penninginsamlingar för skötseln av sina lagstadgade uppgifter samt under 2017–2019 för att utöka det egna kapitalet. Lagen träder i kraft den 1 april 2017.

Avsikten är att förlänga universitetens och Nationalgalleriets rätt att anordna penninginsamlingar för den tid som arbetet med reformen av lagen om penninginsamlingar pågår. Dessutom får yrkeshögskolorna, som tillsammans med universiteten bildar högskoleväsendet i Finland, motsvarande rätt att anordna penninginsamlingar.

Vid inrikesministeriet pågår en förstudie om reformen av lagen om penninginsamlingar. Förstudien syftar bl.a. till att ställningen för offentligrättsliga aktörer som anordnare av penninginsamlingar ses över på ett övergripande sätt. I förstudien kartläggs penninginsamlingsverksamhetens nuläge och utvecklingsobjekt.

Ytterligare information:

Sini Lahdenperä, överinspektör, tfn 0295 488 312, [email protected]

 
Tillbaka till toppen