Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Polisen ska i fortsättningen kunna ingripa i flygning av drönare i vissa situationer

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 8.11.2018 14.02
Pressmeddelande 124/2018

Polisen behöver större befogenheter än för närvarande att ingripa i modellflygplans och obemannade luftfartygs, s.k. drönares, färd. Polisens förmåga att reagera på det säkerhetshot som modellflygplan och obemannade luftfartyg utgör är bristfällig för närvarande. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av polislagen lämnades till riksdagen den 8 november.

- Den kraftigt ökade obemannade luftfarten har skapat nya slags säkerhetshot. Genom propositionen förbereder vi oss nu på dessa hot. Drönare kan användas för att begå eller förbereda brott, t.ex. smygfotografering eller företagsspioneri. Dessutom kan oskicklig eller vårdslös flygning av drönare orsaka farliga situationer, konstaterar inrikesminister Kai Mykkänen.

Polisen ska i fortsättningen kunna ingripa i flygning av drönare då det är nödvändigt för att bl.a. upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Större befogenheter än för närvarande behövs också för att förebygga brott och trygga säkerheten vid viktiga statliga evenemang.

Syftet med propositionen är att öka säkerheten i samhället. Det föreslås att polisen vid ingripandet ska kunna använda maktmedel eller t.ex. sådana tekniska lösningar som stör kontakten mellan drönaren och dess styrsystem eller som tar över styrningen av flyganordningen. Polisen ska t.ex. kunna förhindra flygningen på en olycksplats så att olycksoffer inte ska fotograferas eller åtgärderna på olycksplatsen störas med drönare utrustade med kamera.

Mer information om projektet:
Polisens befogenheter att ingripa i modellflygplan och obemannade luftfartyg

Ytterligare information:
Marja-Leena Härkönen, specialsakkunnig, tfn 0295 488 297, [email protected]
Titta Andersson-Bohren, specialmedarbetare, tfn 050 5131 539, [email protected] (intervjuförfrågningar till minister Mykkänen)

Kai Mykkänen
 
Tillbaka till toppen