Hoppa till innehåll

Ändringar i polisens och Migrationsverkets avgifter och tillstånd nästa år

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 14.12.2017 14.35
Pressmeddelande 135/2017

Inrikesministeriet har utfärdat förordningar om polisens och Migrationsverkets avgiftsbelagda prestationer. Den ändring av skjutvapenlagen som trädde i kraft i början av december medför ändringar i vapentillstånd som beviljas av den lokala polisen. Måttliga ändringar görs i en del av avgifterna för Migrationsverkets prestationer för att förbättra kostnadsmotsvarigheten.

När det gäller den lokala polisens prestationer i fråga om skjutvapen slopas vissa tillstånd, vilket beror på den ändring av skjutvapenlagen som trädde i kraft den 1 december 2017. Till exempel ersätter det nya vapentillståndet innehavstillstånd och privat tillverkningstillstånd, vilka man avstår från att bevilja.

Tillsynsavgift som tas ut hos innehavare av näringstillstånd för säkerhetsbranschen ändras så att tillsynsavgiften framöver baserar sig på antalet personer som är anställda hos innehavaren av tillstånd och som har väktarkort/ordningsvaktskort/kort för utförare av säkerhetsskyddsuppgifter. Samtidigt slopas tillsynsavgiften per verksamhetsställe. Bestämmandet av avgiften blir tydligare, mängden administrativt arbete minskar och det blir enklare att använda e-tjänster. Tillsynsavgiften blir lägre för största delen av innehavare av näringstillstånd.

Tillsynsavgiften ses över eftersom lagstiftningen om den privata säkerhetsbranschen ändrades fr.o.m. ingången av 2017. Förutom bevakningsrörelser kom också ordningsvaktsverksamhet och säkerhetsskyddande verksamhet till vissa delar att inom en övergångsperiod på två år omfattas av tillståndsplikt.

Polisen uppskattas bevilja ca 1 023 000 tillstånd år 2018.

Både höjningar och sänkningar i Migrationsverkets tillståndsavgifter beroende på typen av tillstånd

Behandlingen av uppehållstillstånd överfördes från polisen till Migrationsverket vid ingången av 2017, och avgifterna för upphållstillstånd har beräknats på nytt när man har fått information om de faktiska avgifterna för behandlingen av tillstånd vid Migrationsverket. Därför ändras en del av dessa avgifter. Avgiften för fortsatt uppehållstillstånd för myndiga personer höjs från 187 euro till 200 euro och avgiften för förlängning av uppehållstillstånd för studerande och minderåriga sänks från 168 euro till 150 euro.

De fortsatta uppehållstillstånden utgör en av de största tillståndskategorierna vid Migrationsverket. Mellan januari och september 2017 lämnades det in 23 448 ansökningar om fortsatt uppehållstillstånd.

Även avgiften för permanent uppehållstillstånd sänks för att tillståndsavgiften bättre skulle motsvara självkostnadsvärdet, dvs. arbetets pris som föranleds av utförandet av prestationen och som avses i lagen om grunderna för avgifter till staten. När det gäller myndiga sökanden sänks avgiften för permanent uppehållstillstånd från 187 euro till 180 euro och i fråga om minderåriga sökanden från 168 euro 150 euro. Dessutom blir det fortsatta uppehållstillstånd som beviljas på grund av individuella mänskliga orsaker avgiftsbelagt i likhet med andra fortsatta uppehållstillstånd.

Promemoria om polisens avgiftsbelagda prestationer (pä finska)

Migrationsverkets om avgiftsbelagda prestationer (på finska)

Ytterligare information:

Mika Koponen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 389, [email protected] (förordningen om polisens avgiftsbelagda prestationer)

Sanna Montin, specialsakkunnig, tfn 0295 488 314, [email protected] (förordningen om Migrationsverkets avgiftsbelagda prestationer)

Tillbaka till toppen