Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Reservpolisen ska bistå polisen i överraskande, exceptionella och tillfälliga situationer

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 20.9.2018 14.52 | Publicerad på svenska 20.9.2018 kl. 15.56
Pressmeddelande 107/2018
Kuva: Miisa Kaartinen

Det föreslås att man i fortsättningen kan ta i bruk reservpolispersonal såväl under undantagsförhållanden som vid störningar under normala förhållanden. Så bemöter man på ett mera heltäckande sätt den förändrade säkerhetssituationen och hot av nya slag samt förstärker polisens funktionsförmåga i överraskande eller omfattande störnings- eller säkerhetssituationer i samhället. Statsrådet lämnade en proposition med förslag till lag om reservpoliser och till vissa lagar som har samband med den till riksdagen den 20 september.

- Reservpolisen hjälper polisen i tillfälliga situationer där det händer något överraskande. I den förändrade säkerhetssituationen kan störningar under normala förhållanden snabbt eskalera till svårhanterliga situationer och till undantagsförhållanden, säger inrikesminister Kai Mykkänen.

Den nuvarande regleringen om kompletterande polispersonal ska upphävas och ersättas med en ny lag om reservpolisen. Lagens tillämpningsområde omfattar inte bara undantagsförhållanden och försvarstillstånd utan också störningar under normala förhållanden. En sådan situation kan t.ex. vara en överraskande situation av omfattande invandring då polisens resurser måste förstärkas eller en situation där terrorhotnivån tillfälligt har höjts så att polisens resurser prövas.

Reservpoliserna ska alltid handla under direkt uppsikt av yrkespoliser

Reservpoliserna ska frigöra yrkespoliser för polisens kärnuppgifter. Reservpoliserna ska inte arbeta självständigt utan bistå yrkespoliser och arbeta under deras direkta uppsikt. Beslut om att ta i bruk reservpolispersonal ska alltid fattas av statsrådet.

I lagen föreskrivs om reservpolispersonalens uppgifter, befogenheter, skyldigheter samt rätt att använda maktmedel vid störningar under normala förhållanden samt under undantagstillstånd och försvarstillstånd. Om behörighetsvillkoren för reservpoliser föreskrivs i lagen och de utnämns till tjänsteförhållande efter att systemet med reservpoliser har tagits i bruk genom beslut av statsrådet. Reservpoliserna bör dessutom avlägga den grundläggande utbildning som krävs och också upprätthålla sin kompetens genom utbildningar under den tid då de är i reserven.

Befogenheterna ändras när samhällets tillstånd försämras

Vid störningar under normala förhållanden sköter reservpoliserna uppgifter som stöder polisens verksamhet, t.ex. upprätthållande av allmän ordning och säkerhet under allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt reglering av trafiken. I reservpolisernas uppgifter kan ingå även bevakning av avspärrade områden samt transport och bevakning av personer som gripits. Under undantagsförhållanden och försvarstillstånd kan reservpoliserna sköta alla polisuppgifter. Reservpolisen har rätt att bära vapen endast under undantagsförhållanden och försvarstillstånd, inte vid störningar under normala förhållanden.

Till reservpolispersonalen ska höra 1 000 personer som t.ex. kan vara 35 år fyllda personer med militärpolisutbildning, väktare eller andra som är intresserade av att stöda polisen. Personerna ska vara frivilliga och engagerade i uppgiften, och det ska göras säkerhetsutredningar av dem.

Den initiala investeringen för reservpolissystemet bedöms uppgå till 2,1 miljoner euro och de årliga underhållskostnaderna till 250 000 euro. Efter ibruktagandet kostar 100 reservpoliser 400 000 - 450 000 euro per månad.

Frågor och svar om reservpolisen

Ytterligare information:
Heli Heikkola, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 488 224, [email protected]

 
Tillbaka till toppen