Hoppa till innehåll

Det nya informationssystemet hjälper till att bekämpa brott och hitta försvunna människor inom Schengenområdet

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 9.4.2013 15.31
Nyhet

Polisen meddelar

Den nya versionen SIS II av Schengens informationssystem har införts i Finland. Systemet hjälper nationella brottsbekämpande myndigheter och förvaltningsmyndigheter att bättre skydda Schengenområdet, bekämpa brott och hitta försvunna människor.

– Tack vare informationssystemet kan nationella gränsbevaknings-, tulloch polismyndigheter som ansvarar för kontroller vid Schengenområdets yttre gränser och inom Schengenområdet sprida anmälningar om efterlysta eller försvunna personer och föremål, t.ex. stulna fordon och ID-handlingar, berättar polisdirektör Kari Rantama vid Polisstyrelsens enhet för internationella ärenden.

Nationella brottsbekämpande myndigheter, rättsliga myndigheter och förvaltningsmyndigheter har tillgång till SIS II-systemet.

Myndigheterna har endast rätt att få åtkomst till de uppgifter i SIS II som de behöver för att utföra sina uppgifter. De europeiska organen Europol och Eurojust har begränsade åtkomsträttigheter till systemet.

Hur säkerställs skyddet av personuppgifter?

Myndigheterna i alla länder som använder SIS II måste kontrollera kvaliteten på de uppgifter som de för in i systemet. Om en enskilds personuppgifter lagras har den personen rätt att begära åtkomst till uppgifterna för att kontrollera att de är korrekta och att registreringen inte strider mot lagstiftningen. Den enskilde har rätt att begära att uppgifterna korrigeras i vilket Schengenland som helst genom att kontakta den nationella dataskyddsmyndigheten eller ett Schengenlands konsulat utanför Schengenområdet.

Mer information: Polisdirektör Kari Rantama Polisstyrelsen, tfn 071 87 81730.

Mer information om SIS II finns på adressen http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/sisii
 

Tillbaka till toppen