Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Över 90 procent av de asylsökande som kommit via Ryssland har fått avslag på sin ansökan

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 15.1.2016 14.59
Nyhet

Det här är en översättning av webbnyheten som publicerades på finska 15.1.2016

De asylsökande som under slutet av 2015 kommit till Finland från Ryssland har i huvudsak fått avslag på sina ansökningar. Över 90 procent av sökandena har fått avslag på sin ansökan. 105 asylsökande som anlänt via östgränsen har fått ett beslut. I 82 fall har ansökan avslagits som uppenbart ogrundad och i 13 fall eftersom det inte har funnits grunder för beviljande av internationellt skydd.

Bland dem vars ansökan har avslagits som uppenbart ogrundad finns medborgare i bl.a. Afghanistan, Algeriet, Bangladesh, Guinea, Indien, Irak, Libanon, Mali, Marocko och Nepal.

Asyl beviljas inte på grund av fattigdom

Ansökningarna behandlas alltid individuellt. Internationellt skydd kan beviljas personer som har grundad anledning att frukta personlig förföljelse eller som inte kan återvända till sitt hemland t.ex. på grund av en väpnad konflikt. Fattigdom eller ekonomiska svårigheter är inte grunder för beviljande av asyl.

Asyl bör alltid sökas i det första trygga landet dit man anländer. Om en person har bott länge i Ryssland, finns det en stor möjlighet att han eller hon inte kan beviljas internationellt skydd i Finland med hänvisning till situationen i hemlandet.

Till ett negativt beslut kan också ett inreseförbud som gäller hela Schengenområdet fogas. Inreseförbudet kan gälla i flera år.

Ytterligare information

Jorma Vuorio, överdirektör, tfn 0295 418 860

 
Tillbaka till toppen