FI SV EN

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Virolainen till Stockholm

Utrikesministeriet 16.5.2018 15.34 | Publicerad på svenska 16.5.2018 kl. 15.40
Pressmeddelande

Torsdagen den 17 maj träffar utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister Isabella Lövin och EU- och handelsminister Ann Linde i Stockholm.

”Sverige är en nära partner både i utvecklingssamarbetet och i handelspolitiken. Till exempel i handelspolitiken har vi många gemensamma intressen när vi arbetar för att försvara det multilaterala regelbaserade handelssystemet”, konstaterar utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen.

Under mötet med minister Lövin diskuteras bland annat EU:s finansieringsinstrument för yttre åtgärder under den kommande budgetperioden 2021–2027, som EU:s utvecklingsministrar ska behandla under sitt möte nästa vecka. Ministrarna utbyter också synpunkter på hur kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR) kan främjas genom utvecklingspolitiken.

Med minister Linde ska minister Virolainen bland annat diskutera ärenden som står på dagordningen för EU:s handelsministrar nästa vecka. De utbyter också synpunkter på handelsrelationerna mellan Förenta staterna och EU, stål- och aluminiumtullarna, läget för EU:s frihandelsförhandlingar och det aktuella läget för och följderna av Storbritanniens utträde ur EU.

Utöver ministermötena ska Virolainen inviga Balmuirs affär i Stockholm, som är företagets första affär utomlands.

Ytterligare information: Tuuli-Maaria Aalto, utrikeshandels- och utvecklingsministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 40 352 0463

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Anne-Mari Virolainen