Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

EU-ländernas ledare främjade plan för återhämtning efter coronakrisen

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 23.4.2020 21.33 | Publicerad på svenska 24.4.2020 kl. 15.29
Pressmeddelande 282/2020

Torsdagen den 23 april höll Europeiska rådets medlemmar sin fjärde videokonferens. De diskuterade en samordnad strategi för att komma till rätta med coronakrisen och en övergripande plan för ekonomisk återhämtning. Syftet är att minimera de negativa konsekvenserna av coronaviruspandemin, trygga välfärden i hela Europa och få EU tillbaka till en stark, hållbar och inkluderande tillväxt.

Finland förhåller sig öppet och konstruktivt till diskussionen om den återhämtningsplan som är under beredning och där en väsentlig del utgörs av en ny, tillfällig fond för ekonomisk återhämtning. För återhämtningen söks också ekonomiska resurser ur EU:s kommande fleråriga budgetram. Kommissionen ska föreslå ändringar till det förslag till EU:s budgetram för 2021–2027 som det redan förts förhandlingar om. Europeiska rådet gav kommissionen i uppdrag att fortsätta arbetet med att bereda ett exakt förslag om budgetramen och återhämtningsfonden.

”Finansieringen från återhämtningsfonden bör på bästa möjliga sätt riktas till åtgärder som stimulerarar och moderniserar ekonomin. Exempelvis investeringar i grön tillväxt, digitalisering samt forskning och innovationer skulle förbättra Europas konkurrenskraft och skapa nya arbetstillfällen”, sa statsminister Sanna Marin.

EU-ländernas stats- och regeringschefer behandlade också den rapport som den utvidgade Eurogruppen enades om den 9 april i fråga om Europeiska stabilitetsmekanismen, Europeiska investeringsbanken och kommissionens förslag till stödinstrument för arbetsmarknaden (SURE). Stats- och regeringscheferna anser att det är viktigt att beredningsarbetet för dessa instrument framskrider snabbt och att de är klara att användas senast vid ingången av juni.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Matti Niemi, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 045 679 1717, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen