Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Brexit-toppmötet behandlades i EU-ministerutskottet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 10.4.2019 11.08 | Publicerad på svenska 10.4.2019 kl. 16.10
Pressmeddelande 193/2019

EU-ministerutskottet fastställde onsdagen den 10 april Finlands ståndpunkter inför det extra möte i Europeiska rådet som ordnas senare samma dag i Bryssel och som gäller Storbritanniens utträde ur EU. Det extra mötet i Europeiska rådet kommer först att höra Storbritanniens premiärminister Theresa May, varefter det utan att Storbritannien är närvarande beslutar om en eventuell förlängning av tidsfristen för det brittiska utträdet.

Det brittiska parlamentet har inte godkänt det avtal om utträde som Storbritannien och EU har förhandlat fram. Ett avtalslöst utträde skulle vara skadligt för vardera parten. Den 22 mars flyttade Europeiska rådet därför fram datumet för Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen till den 12 april. Nu begär Storbritannien om uppskov till den 30 juni. 

EU-ministerutskottet slog fast att Finland vid behov kan godkänna en ny förlängning av tidsfristen med högst ett år. Den maximala tidsfristen bör anges tydligt. Förlängningen kan vara flexibel så att den automatiskt avbryts tidigare om avtalet om utträde träder i kraft. I enlighet med Finlands tidigare ståndpunkter är en förlängning möjlig om det finns en klar motivering och plan för ett uppskov med utträdet.

De grundläggande förutsättningarna för en förlängning av tidsfristen för brexit är att avtalet om utträde inte öppnas upp och att inga förhandlingar om de framtida förbindelserna mellan EU och Storbritannien förs före brexit. Dessutom ska Storbritannien ordna Europaparlamentsval i det fall att landet ännu den 23 maj är medlem i Europeiska unionen, samt förbinda sig till ett lojalt samarbete.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Niina Nurkkala, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 347 2661, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen