Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

EU-ministerutskottet diskuterade Finlands EU-ordförandeskap och EU:s försvarssamarbete

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 28.9.2018 9.00 | Publicerad på svenska 28.9.2018 kl. 13.21
Pressmeddelande 445/2018

Vid sitt möte fredagen den 28 september diskuterade EU-ministerutskottet Finlands EU-ordförandeskap, utvecklandet av EU:s försvarssamarbete och frågor som kommer att behandlas vid ministerrådsmöten nästa vecka.

EU-ministerutskottet diskuterade förberedelserna för Finlands EU-ordförandeskap. Diskussionen gällde bland annat tidsplanerna för de formella möten som ordnas i Bryssel under ordförandeskapet samt statsministerns och Europaministerns uppgifter under och inför ordförandeskapet.

EU-ministerutskottet fick också en lägesrapport om hur genomförandet av det permanenta strukturerade samarbetet (Pesco) framskrider. Aktuella frågor är bland annat precisering och uppdelning av åtagandena inom det permanenta strukturerade samarbetet, beslut om nya Pesco-projekt och möjligheterna för länder utanför EU att delta i projekten. Det permanenta strukturerade samarbetet är ett led i utvecklandet av EU:s försvarssamarbete. De länder som går med förbinder sig till att göra försvarsinvesteringar och utveckla sina kapaciteter och sin operativa beredskap.

EU-ministerutskottet behandlade också Eurogruppens och Ekofinrådets kommande möten (den 1 och 2 oktober). I Ekofinrådet diskuteras bland annat mervärdesbeskattning och åtgärder mot penningtvätt. På Eurogruppens dagordning står utvecklandet av ekonomiska och monetära unionen EMU. Finland stöder åtgärder för att få slut på penningtvätt och anser att det är viktigt att göra snabba framsteg i utvecklandet av EMU. När det gäller reformen av Europeiska stabilitetsmekanismen är det särskilt viktigt att skapa fungerande förfaranden för kontrollerad skuldsanering i fråga om stater. Målet är också att nå politiskt samförstånd om mervärdesskattesatsen för e-publikationer så att det blir möjligt att tillämpa samma praxis som i fråga om tryckta publikationer, såsom böcker, tidningar och tidskrifter.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen