Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Regeringen enades om åtgärder för att ingripa i våldsamma extremiströrelsers verksamhet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 26.9.2016 18.03
Pressmeddelande 403

Regeringen fördömer alla former av våld, hatretorik och rasism. Regeringen enades i dag den 26 september vid sin strategisession om att man ska ingripa i de våldsamma extremiströrelsernas verksamhet genom lagstiftningsåtgärder och andra åtgärder samt genom att stärka myndigheternas resurser.

Medborgarnas föreningsfrihet är en grundläggande rättighet, och ingripanden i den ska alltid övervägas noga. Inom ramen för den gällande föreningslagen kan domstolen upplösa en förening om dess verksamhet väsentligt strider mot lag eller god sed.  Polisstyrelsen förbinder sig till att effektivare verkställa bestämmelsen. Förfarandet i anknytning till upplösning av föreningar ses över på basis av de erfarenheter man får av förfarandet.

Inrikesministeriet i samarbete med justitieministeriet inleder omedelbart en bedömning med syftet att genom lag förbjuda användningen av upplösta våldsamma extremiströrelsers symboler. Polisen får då rätt att ingripa i användningen av symboler. Likaså inleder justitieministeriet en bedömning för att ändra anmälningsförfarandet enligt lagen om sammankomster. I enlighet med gällande lagstiftning ska en anmälan om allmänna sammankomster lämnas till polisen sex timmar innan en sammankomst ordnas. Den tiden ger inte alltid polisen tillräckliga möjligheter att förbereda sig för att upprätthålla säkerheten vid demonstrationer.

Ökade resurser för att övervaka extremiströrelser och utrota hatretoriken

Regeringen slog fast att ökade resurser anvisas till myndigheterna för att ingripa i våldsamma extremiströrelsers verksamhet. Ökade resurser anvisas också för nätpolisverksamhet som förhindrar hatretorik samt för undersökning av brott som gäller hatretorik.

Målet är att effektivare förebygga, avslöja och utreda brott som har samband med våldsamma extremiströrelser samt att skapa verksamhetsmodeller för förundersökningen och åklagarsamarbetet.  Genom en synlig polisverksamhet också i de sociala medierna ökar man medborgarnas säkerhet.

Våldsamma extremiströrelser är föreningar vars verksamhet strider mot lag eller god sed

Med våldsamma extremiströrelser avses i detta sammanhang rörelser vars verksamhet omfattar våldsam extremism, hatretorik eller annan verksamhet som enligt internationella avtal eller Finlands lagstiftning är förbjuden eller som enligt allmänt rådande uppfattning i Finland anses strida mot god sed.

Ytterligare information

Päivi Nerg, kanslichef, inrikesministeriet, tfn. 050 456 1012, [email protected]
Sami Manninen, avdelningschef, justitieministeriet, tfn 0295 150 318, [email protected],
Antti Leinonen, lagstiftningsdirektör, justitieministeriet, tfn 0295 150 264, [email protected]

Jari Lindström Juha Sipilä Paula Risikko regeringen
 
Tillbaka till toppen