Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Marin deltar i toppmöte mellan EU och västra Balkan

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 6.5.2020 8.17 | Publicerad på svenska 6.5.2020 kl. 10.22
Pressmeddelande 310/2020

Onsdagen den 6 maj deltar statsminister Sanna Marin i ett toppmöte mellan EU och länderna på västra Balkan. Mötet genomförs via videokonferens på grund av coronasituationen. Huvudteman för mötet är samarbete i kampen mot coronaviruset, ekonomiskt samarbete och reformer som gäller rättsstatsutvecklingen.

Genom anordnandet av toppmötet betonas att alla länder på västra Balkan har utsikter till EU-medlemskap och att EU är ländernas viktigaste partner också i kampen mot coronaviruspandemin. Samtidigt har länderna på västra Balkan möjlighet att stärka sitt engagemang för unionens värden och de reformer som EU-medlemskapet förutsätter.

EU stöder västra Balkan ekonomiskt under coronakrisen. Det coronastöd som EU styr till regionen, inklusive stödpaketet från Europeiska investeringsbanken, uppgår till sammanlagt 3,3 miljarder euro.

Europeiska kommissionen kommer senare i år att offentliggöra en ekonomi- och investeringsplan för västra Balkan för att stödja regionens återhämtning på längre sikt och skapa ekonomiska förutsättningar för länderna att närma sig EU. Enligt Finland är det viktigt att planen binds till ländernas framsteg i de viktigaste åtgärder som EU-medlemskapet förutsätter, bland annat genomförandet av de reformer som gäller rättsstatsutvecklingen. Vid återuppbyggnaden av ekonomin bör man utnyttja de möjligheter som grön ekonomi och digitalisering erbjuder. Återuppbyggnad är också viktigt för att skapa möjligheter för unga i deras egna länder.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Matti Niemi, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 045 679 1717, Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen