Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Sipilä till nordiska möten och Northern Future Forum i Oslo

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 24.10.2018 10.40 | Publicerad på svenska 24.10.2018 kl. 13.21
Pressmeddelande 493/2018

Statsminister Juha Sipilä deltar i Nordiska rådets session och i ett toppmöte för de nordiska statsministrarna den 30 och 31 oktober i Oslo. Mötena föregås av framtidsforumet Northern Future Forum för de nordiska ländernas statsministrar och de baltiska ländernas och Storbritanniens premiärministrar den 29 och 30 oktober.

Centrala teman för Nordiska rådets 70:e session är demokratin under press, fri rörlighet och det nordiska lagstiftningssamarbetet. I samband med sessionen ordnas nordiska ministermöten där regeringen förutom statsministern representeras av ministern för nordiskt samarbete Anne Berner, bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen och Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho samt statssekreterare Samuli Virtanen som ställföreträdare för utrikesministern.

Ämnet för temadebatten med de nordiska statsministrarna vid toppmötet efter öppnandet av Nordiska rådets session på tisdagen är De nordiska ländernas förmåga att möta andra länders försök att påverka våra samhällen och demokratiska processer.

På onsdagens nordiska statsministermöte diskuteras bland annat direkta utländska investeringar i kritisk infrastruktur och aktuella ärenden i FN:s säkerhetsråd. Statsminister Sipilä har enskilda möten med sina nordiska och baltiska kolleger. Tisdagen avslutas med Nordiska rådets prisutdelning i Oslos operahus. Priser delas ut för insatser inom litteratur, barn- och ungdomslitteratur, musik, film och miljö.

På onsdag överlämnar minister Berner Nordiska ministerrådets redogörelse för hållbar utveckling till Nordiska rådet. Hon deltar också i de nordiska samarbetsministrarnas möte med Nordiska rådets presidium där bland annat ministerrådets budget och digitala gränshinder diskuteras.

Minister Tiilikainen deltar i ett möte med de nordiska miljö- och klimatministrarna och minister Terho i ett möte med de nordiska kulturministrarna. Statsminister deltar Virtanen i ett möte med de nordiska utrikesministrarna. Utrikesministrarna diskuterar säkerheten i Östersjöområdet, det nordiska FN-samarbetet, de nordiska ländernas relationer med Kina, de transatlantiska relationerna och aktuella EU-frågor.

Northern Future Forum med fokus på hälsoteknik

Tema för årets Northern Future Forum är hälsoteknik. I takt med att befolkningen åldras ställs alla nordiska länder inför ett växande tryck att tillgodose efterfrågan på och kostnader för hälsovårdstjänster. För att svara på utmaningen krävs det innovativ teknik som kan utnyttjas för att ta fram hälsovårdstjänster som ökar produktiviteten och bromsar ökningen av utgifterna.

Statsministrarna dryftar hälso- och sjukvårdens framtid tillsammans med experter från olika länder. De finländska experter som deltar i forumet är specialiserade på digitala plattformar för hälsovårdstjänster samt på artificiell intelligens och genominformation för att utveckla effektivare och patientorienterade tjänster.

Politikveckan till ära reser en ungdomsrepresentant med statsministern

Statsminister Juha Sipilä deltar i Politikveckan som Finlands Ungdomssamarbete Allians ordnar i skolorna 29.10–2.11. På resan till Oslo får statsministern sällskap av Anna Enbuske, en ungdomsrepresentant från Allians. Enbuske deltar i olika evenemang, rapporterar om resan och gör en videointervju med statsministern där en del av frågorna har skickats in i förväg av unga.
Pressmeddelande av Finlands Ungdomssamarbete Allians rf (på finska)

Ytterligare information: Jani Raappana, specialmedarbetare (internationella frågor), tfn 0295 160 306, Pekka Sinko, generalsekreterare för ekonomiska rådet (NFF), tfn 0295 160 189 och Päivi Paasikoski, statsrådets biträdande kommunikationsdirektör, tfn 040 547 6279

 
Tillbaka till toppen