Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

De nordiska statsministrarna vill främja 5G-utvecklingen

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 23.5.2018 12.31 | Publicerad på svenska 23.5.2018 kl. 16.07
Pressmeddelande 266/2018

De nordiska länderna strävar efter en ledande position vad gäller främjande av 5G-teknik. De nordiska statsministrarna kom överens om att göra Norden till världens första och bäst integrerade region där 5G-teknik används på ett effektivt sätt. Statsministrarna avslutade sitt två dagar långa sommarmöte i Höga Kusten i Sverige med att underteckna en avsiktsförklaring i frågan i dag den 23 maj.

De nordiska statsministrarna fick också höra experter berätta om vilka möjligheter framtidens 5G-teknik medför och bekanta sig med olika anordningar som använder 5G-teknik. 

I sin gemensamma avsiktsförklaring konstaterar statsministrarna att de nordiska länderna, som är kända för sina innovationer och sin kompetens inom det digitala området, kommer att främja användningen av 5G-teknik inom alla samhällssektorer. Statsministrarna förbinder sig att skapa förutsättningar för framgångsrikt främjande av digitalisering och 5G-förbindelser i alla de nordiska länderna. Statsministrarna kom också överens om att utarbeta en gemensam handlingsplan. 

”Främjandet av 5G-teknik kräver samarbete på ett globalt, ett europeiskt och ett regionalt plan. Framtidens teknik bygger allt mer på snabb och säker dataöverföring och på 5G-nät”, konstaterade statsminister Juha Sipilä.

”Finlands mål är att ligga i framkant i 5G-utvecklingen. Vi syftar till att skapa en positiv verksamhetsmiljö för avancerade digitala tjänster. Målet är att de första kommersiella 5G-näten byggs redan i början av nästa år”, berättade statsminister Sipilä.

Fotografier 

Ytterligare information: Jani Raappana, specialmedarbetare (internationella frågor), tfn 0295 160 306 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen