Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Utredning: miljöbeslut över en disk

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 22.6.2016 9.09
Pressmeddelande 278/2016

Att sköta miljötillståndsfrågor över en disk kräver att man ändrar miljölagstiftningen och utvecklar elektroniska tjänster inom miljöbeslutsfattandet. Det här framgår av en färsk utredning som Östra Finlands universitet och Enlawin Consulting Oy har tagit fram. Att få tjänster över en disk gör miljöbeslutsprocessen smidigare och snabbare samtidigt som påverkansmöjligheterna blir bättre och miljöskyddsnivån bevaras.

När man tänker på verksamhetsutövarna, de som orsakas olägenhet och myndigheterna framstår den nuvarande förhandsövervakningen av miljöfrågor enligt utredningen som administrativt tungrodd eftersom miljöpåverkande projekt kräver flera separata myndighetsbeslut.

Smidigare tillståndsprocesser med samservice

Att få tjänster över en disk kräver enligt utredningen lagstiftning som samordnar förfarandena samt utveckling av elektroniska tjänster och handlingssätt.

Det föreslagna konceptet bygger på tillståndsprocesserna som ingår i miljöskyddslagen, marktäktslagen och vattenlagen. Dessa processer ska samordnas med tillståndsprocesserna i bl.a. gruvlagen, lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier, naturvårdslagen och lagen om utsläppshandel.

Den samordnande myndigheten är antingen en statlig eller kommunal myndighet. Konceptet ska vara smidigt eftersom det kan vara ändamålsenligt för verksamhetsutövaren att också söka tillstånd separat beroende på hur projektets planeringsprocess går framåt.

Att närings-, trafik- och miljöcentralernas förhandsövervakningsuppgifter enligt regeringens riktlinjer 5.4.2016 övergår till ett landsomfattande regionförvaltningsverk hjälper också att samordna förfarandena.

Att få tjänster över en disk är enligt utredningen särskilt nyttigt när det gäller medelstora projekt eftersom små och medelstora industriella investeringar genomförs inom en snäv tidsperiod och investeringsutredningarna kan tas fram samtidigt.

Utredningen grundar sig på lagstiftningsläget och myndighetsstrukturen i början av år 2016. Flera andra pågående reformer inverkar väsentligt på att principen om samservice i miljöfrågor går att genomföra.

Utredningen är ett led i arbetet med att förverkliga statsrådets utrednings- och forskningsplan 2015. I samband med utredningen arbetades också fram sju bakgrundsrapporter som ges ut skilt.

Rapport: Yhden luukun periaatteen toteuttaminen ympäristöasioissa (Samservice i miljöfrågor)

Mer information om statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet

Ytterligare information: Tapio Määttä, professor, tfn  050 575 1589, Östra Finlands universitet, Ari Ekroos, professor, tfn 050 373 4893, Enlawin Consulting Oy och Riitta Rönn, lagstiftningsdirektör, tfn 0295 250 255, miljöministeriet

 
Tillbaka till toppen