Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Utredare utsedda för att bereda en reform av regionaliseringspolitiken och dess principer

finansministeriet
Utgivningsdatum 29.6.2018 9.31
Pressmeddelande

På beslut av minister Anu Vehviläinen har finansministeriet kallat statssekreterare, arbetslivsprofessor Anna-Kaisa Ikonen och kommunförbundets vice verkställande direktör Timo Reina till utredare för att bereda en reform av politiken och principerna för regionalisering. Utredarnas mandatperiod är 1.8.2018–31.1.2019.

”Samhället, statsförvaltningen, arbetslivet och medborgarnas behov har förändrats grundligt under detta årtusende. Därför är det ytterst viktigt att utvärdera hur man kan trygga att statens funktioner är regionalt representerade också under det kommande årtiondet. Det är viktigt att se att finländarna är bosatta på flera platser, och detta bör staten beakta förutom när man ordnar tjänster också som arbetsgivare”, motiverar minister Vehviläinen beslutet att utnämna utredarna.

Behörigheten att placera statliga enheter och funktioner styrs av lagen och statsrådets förordning från år 2002. Utifrån dessa har det tillsatts en koordineringsgrupp för regionalisering. I en utredning i februari 2017 rekommenderade koordineringsgruppen, att behovet av en reform av regionaliseringslagstiftningen skulle utvärderas, inklusive beslutsprocessen och koordineringsgruppens ansvarsområde.

Till stöd för utredarnas jobb tillsätts ett sekretariat bestående av tjänstemän vid finansministeriet. Utredarna kan höra olika experter under arbetets gång. De ska också höra koordineringsgruppen för regionalisering.

Ytterligare information

Anna-Kaisa Ikonen, tfn. 0295 530 524

Timo Reina, tfn. 040 555 8458

Matias Hilden, minister Vehviläinens specialmedarbetare, tfn. 050 911 9947

Anu Vehviläinen Förvaltningspolitiken Kommunärenden
 
Tillbaka till toppen