Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Finansministeriets förslag till första tilläggsbudgetproposition för 2018 har publicerats

3.5.2018  14.07
FM

Finansministeriet har publicerat sitt förslag till den första tilläggsbudgetpropositionen för 2018. Regeringen förhandlar om tilläggsbudgeten tisdagen den 29 maj. Avsikten är att tilläggsbudgetpropositionen ges till riksdagen torsdagen den 31 maj.

I finansministeriets förslag ökar behovet av anslag 2018 med 196 miljoner euro och inkomstposterna ökas med 282 miljoner euro. De beräknade skatteinkomsterna ökar till följd av att avkastningen från mervärdesskatten och bilskatten uppskattats öka. Förslaget innebär att statens behov av nettoupplåning minskar med 86 miljoner euro.

I förslaget ingår bl.a. en anslagsökning på 60 miljoner euro för att förbättra tillgången på kompetent arbetskraft och ett tillägg på 23 miljoner euro för stöd till jordbruket på grund av svåra skördeförhållanden, vilket ligger i linje med vad regering beslutade på hösten 2017. Justeringar av anslaget riktas också till exempelvis utvecklandet av trafikledsnätet samt till beredningen och genomförandet av landskaps- och vårdreformen. Beslut om tidigareläggning av dessa anslag fattades i samband med planen för de offentliga finanserna våren 2018.

Finansministeriets förslag till första tilläggsbudget för 2018 (på finska)

 

Tillbaka till toppen