Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Andra tilläggsbudgeten för 2015 publicerad

finansministeriet
Utgivningsdatum 17.6.2015 11.20
Pressmeddelande

Regeringen överlämnade onsdagen den 17 juni 2015 till riksdagen en proposition om andra tilläggsbudgeten för 2015.

Inkomstposterna sänks med en miljon euro, och anslagen ökas med 55 miljoner. Andra tilläggsbudgeten för 2015 ökar alltså statens nettoupplåningsbehov med 56 miljoner euro. Statens sammanlagda nettoupplåning uppgår år 2015 till ungefär 5,2 miljarder euro. 

Ändringar i utgiftsposterna

Talvivaara Sotkamo Oy:s konkursbo har försökt hitta nya näringsidkare för gruvdriften. Konkursboet tecknade i mars 2015 ett villkorligt köpeavtal, vars förutsättningar emellertid inte fullföljts. För stärkandet av Terrafame Oy:s eget kapital föreslås därför 112 miljoner euro.

Fullmakten för miljöersättningen för jordbruket föreslås bli höjd med 116 miljoner euro. Åtgången av miljöersättningar som ansökts enligt bestämmelserna för den nya stödprogramperioden har varit större än väntat under våren 2015.

Stödet för hållbar virkesproduktion föreslås bli höjt med 14 miljoner euro, och dessutom föreslås en tilläggsfullmakt om 20 miljoner euro. Lagen om energistöd för klenträd (101/2011) har inte satts i kraft, och därför föreslås att anslagen som reserverats för verkställandet av lagen i fråga dras av.

I och med preciseringen av utgiftsstaterna föreslås till underhållsbidragsutgifter ett tillägg om 12,2 miljoner euro, till den inkomstrelaterade dagpenningen inom arbetslöshetsskyddet ett tillägg om 50 miljoner, och till alterneringsersättningsutgifterna ett tillägg om 10,6 miljoner euro. På grund av den kraftiga ökningen av antalet asylsökanden föreslås för utgifterna från mottagning av flyktingar och asylsökanden ett tillägg om 19,5 miljoner euro. Migrationsverkets asylutredning föreslås få ett tillägg om 0,7 miljoner euro för anställning av handläggare på viss tid. 

De beräknade ränteutgifterna för statsskulden sänks med 173 miljoner euro.

Skatteinkomsterna                      

De beräknade förvärvsinkomst- och kapitalskatteintäkterna höjs med 303 miljoner euro, och samfundsskatteprognosen med 210 miljoner euro, främst tack vare oväntat stora inflöden. De uppskattade intäkterna från arvs- och gåvoskatten höjs också med 60 miljoner euro.

De uppskattade mervärdesskatteintäkterna minskas med 274 miljoner euro, energiskatteintäkterna med 160 miljoner euro och bilskatteintäkterna med 105 miljoner euro. Mervärdesskatteintäkterna minskas huvudsakligen på grund av den försvagade ekonomiska prognosen. Minskningen av de beräknade energi- och bilskatteintäkterna baserar sig på en prognos som uppdaterats utifrån det faktiska skatteinflödet. De beräknade avfallsskatteintäkterna minskas också med 22 miljoner euro.

Regeringens proposition till riksdagen om en andra tilläggsbudget för 2015

Ytterligare information:

Juha Majanen, biträdande budgetchef,  tfn 0295530247, [email protected]                             

 
Tillbaka till toppen