Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Ministerns Alku-forum ska följa upp konsekvenserna av totalreformen av alkohollagen

Utgivningsdatum 13.4.2018 14.36 | Publicerad på svenska 16.4.2018 kl. 9.19
Pressmeddelande 57/2018

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko har sammankallat ett brett forum för att fram till den 30 juni 2019 följa upp konsekvenserna av totalreformen av alkohollagen. I gruppen, som kallas Alku-forumet, ingår över tjugo medlemmar, som representerar myndigheter, näringsliv och olika organisationer. Saarikko förväntar sig att det ska bli ett forum för öppen och konstruktiv dialog mellan olika aktörer och intressegrupper som berörs av alkoholpolitiken. Hon hoppas att forumet ska göra det lättare att föra gemensam diskussion om ämnet. Forumet samlades till sitt första möte den 13 april i Helsingfors. Alla deltagare såg mötet som mycket välkommet.

Syftet med Alku-forumet är att fokusera på uppföljningen av konsekvenserna av den nya lagen.
 
”Vi är nu i en sådan fas av reformen av alkohollagen, att förhandsbedömningarna är bakom oss och vi kan börja granska det faktiska utfallet. Det är på social- och hälsovårdsministeriets ansvar att i enlighet med riksdagens vilja inleda en bred utvärdering av konsekvenserna av den reformerade alkohollagstiftningen på så bred bas som möjligt med hjälp av olika uppföljningsinstrument. Här samarbetar vi öppet med alla aktörer som på ett eller annat sätt berörs av alkoholpolitiken – utan att glömma bort de som i vardagen, till exempel inom familjen, lider av alkoholens negativa konsekvenser”, sade Saarikko.

”Jag tror att vi alla hoppas att alkoholskadorna inte ska öka till följd av reformen. Allas gemensamma mål är att de värsta scenarierna inte ska bli verklighet. Det är oviktigt vem det är som har rätt vid konsekvensbedömningar. Vi är naturligtvis nöjda, om de värsta bedömningarna inte förverkligas. Därför behöver forumet också fundera över vad vi tillsammans kan göra för att minska alkoholrelaterade problem och de kostnader som de medför. Jag hoppas att vi ska kunna diskutera tysta signaler och att vi så tidigt som möjligt ska få uppgifter från myndigheterna för att använda som grund för vårt arbete”, berättade Saarikko.

Utifrån de anföranden som hörts i forumet ska kommande möten bygga på olika teman. Sådana teman är till exempel nackdelar och fördelar som alkohollagen fört med sig, breda konsekvenser för näringslivet som helhet, ungas alkoholkonsumtion och en förändring av alkoholkulturen, globala mat- och dryckestrender, alkoholbeskattningen, prissättningens inverkan på konsumtionsbeteendet, marknadsföring samt konsekvenser för turist- och restaurangbranschen.

Forumet samlas följande gång i september. Då bjuds forumet blandat annat på en närmare presentation av den s.k. Pakka-verksamhetsmodellen, som varit en framgångsrik modell för att minska och förebygga skadeverkningar av alkohol och andra berusningsmedel.

Ytterligare information:

Hanna-Maija Kause, familje- och omsorgsministerns specialmedarbetare, tfn 050 566 7949, [email protected]
Ismo Tuominen, regeringsråd, tfn 029 516 3341, [email protected]
Obs! Det går också att skicka sms och be dem ringa upp.

 
Tillbaka till toppen