Hoppa till innehåll

Familje- och omsorgsminister Saarikko fattade beslut om statsunderstöd för att stödja ungas hantering av vardagen

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 25.5.2018 13.38
Pressmeddelande

Social- och hälsovårdsministeriet har genom beslut av familje- och omsorgsminister Annika Saarikko fördelat sammanlagt 1 215 205 euro i statsunderstöd till sex projekt för psykosocialt stöd för unga i olika delar av Finland. Syftet med försöksprojekten är att utforma och förankra en verkningsfull och tvärsektoriell samarbetsmodell för att kunna tillgodose de ungas behov på ett heltäckande och långsiktigt sätt. Målet är att ingen ung person ska bli utan det stöd hen behöver.

De projekt som får statsunderstöd är ett led i regeringens spetsprojekt Ungdomsgarantin ändras i riktning mot en kollektiv garanti. Dess mål är att minska antalet unga som hamnar utanför utbildning och arbetsliv.

”För att fira Finlands 100-årsjubileum bjöd jag tillsammans med stiftelsen Me-säätiö och Navigatorn-servicepunkterna in hundra unga i åldern 16–29 år för att utveckla psykosociala tjänster för unga som en del av ungdomsgarantin. De unga själva önskade i synnerhet stöd för den grundläg-gande livskompetensen. Jag är glad över att detta önskemål starkt har beaktats i de understödsbeslut som nu fattats”, konstaterade minister Saarikko.

Efter att ha lyssnat på de ungas egna önskemål utlyste social- och hälsovårdsministeriet i mars statsunderstöd för regionala försöksprojekt för att bygga upp och förankra samarbetsmodeller som ska hjälpa i synnerhet unga som står utanför utbildning och arbetsliv att få bättre grepp om vardagen och bättre funktionsförmåga samt bli mer delaktiga. Det kom in sammanlagt 27 ansökningar inom den utsatta tiden.

Understöd beviljades enligt följande:

I det projekt som samordnas av stiftelsen Markku Juhani Fingerroosin muistosäätiö (200 000 euro) utformas för unga i Åbo en ny tjänstehelhet med fokus på hantering av vardagen. Innehållet i tjänstehelheten tas fram i samverkan mellan organisationer och den offentliga förvaltningens aktörer. 

Tammerfors stad (270 090 euro) fokuserar i sitt projekt på att nå i synnerhet sådana unga som inte har kontakt med socialservicen eller sysselsättningsservicen. Arbete som utförs i bostadsområden samt vägledning och rådgivning som ges i den miljö där de unga befinner sig stöder vardagen för unga som inte har kontakt med olika typer av service. 

I det projekt som genomförs av föreningen Satakunnan yhteisöt ry (204 000 euro) utformas och testas nya slags paket för stöd i vardagen för unga. Det ska också följas upp och utvärderas hur stödpaketen i fråga fungerar. Projektet genomförs i nära samarbete med landskapsberedningen i Satakunta.

Uleåborgs stad (235 360 euro) genomför sitt projekt tillsammans med ett brett nätverk av lokala samarbetspartner, och projektet riktas i synnerhet till unga som antingen redan har eller löper risk för att hamna utanför servicesystemet. Projektet bygger på en pragmatisk bild av de faktorer och miljöer som bygger upp ungas välbefinnande.

Målet med det projekt som genomförs av Lieksan kristillisen opiston kannatusyhdistys ry (195 755 euro) är att för unga och unga vuxna i staden Lieksa, även unga i glesbygden, bygga upp en vardagsnära servicemodell med låg tröskel som går att kopiera. I tjänsterna ingår såväl individuella insatser som gruppinsatser. 

I det projekt som genomförs av Varkaus stad (110 000 euro) vill man stödja ungas livskompetens som helhet genom att utveckla det tvärsektoriella samarbetet och utöka tjänsteutbudet vid Navigatorn i Varkaus.

Ytterligare information:

Elina Palola, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 595,[email protected]

Tillbaka till toppen