FI SV

Kinas idrottsminister besökte Finland

Undervisnings- och kulturministeriet 15.5.2018 14.00
Pressmeddelande
Kinas idrottsminister besökte Finland
Ministrarna Gou och Terho. Bild: Katarina Koch/UKM

Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho träffade tisdagen den 15 maj Kinas idrottsminister Gou Zhongwen i statsrådets festvåning Smolna. Ministrarna diskuterade bl.a. Finlands och Kinas kommande gemensamma temaår för vinteridrott 2019, samt om ländernas övriga idrottssamarbete.

Finland och Kina slog under president Xi Jinpings statsbesök i april 2017 fast flera konkreta åtgärder för att utveckla relationerna mellan länderna, vintersporten var en av de mer omfattande helheterna. Den mest konkreta åtgärden under presidenternas möte var att ordna ett gemensamt temaår för vintersport 2019. Finland är det första landet som Kina har kommit överens om ett samarbete så som ett temaår för vintersport.

I samband med besöket träffade idrottsminister Gou också statsminister Juha Sipilä samt besökte i Vuokatti idrottsinstitut i Sotkamo. Där kom man överens om att utvidga vinteridrottssamarbetet mellan Kinas idrottsförbund och Vuokatti träningscenter. Därutöver diskuterande man under resan ett bredare samarbete inom vintersport.

Mer information:

- specialmedarbetare Toni Ahva, tfn 02953 30340

- direktör Tiina Kivisaari, tfn 02953 30178