Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Högskolorna ska få nya, snabba utbildningar

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 12.6.2018 14.50 | Publicerad på svenska 12.6.2018 kl. 15.34
Pressmeddelande

Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat 3,3 miljoner euro till universiteten och högskolorna för nya utbildningsprojekt. Man reagerar på behovet av arbetskraft, särskilt i områden med positiv strukturförändring och inom växande branscher. 16 utbildningsprojekt får understöd. Inom ramen för projekten utbildas minst 520 studerande.

Den största delen av projekten som finansieras är helheter på 30-60 studiepoäng och består av examensdelar. Genom utbildningarna kan man snabbt reagera på den brist på kompetens som kommer sig av den ekonomiska tillväxten, av brytningsskedet inom arbetslivet och särskilt av den teknologiska utvecklingen. Utbildningarna som finansieras gör det möjligt att skaffa nytt kunnande och att komplettera yrkeskompetensen.

-Regeringen vill garantera att Finlands ekonomiska tillväxt inte förhindras av bristen på kunnigt folk. Genom studieplatserna som nu finansieras får vi snabba och flexibla utbildningsmöjligheter inom tillväxtbranscherna, säger undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen.

-Ett nytt, flexibelt utbildningsutbud är en del av det kontinuerliga lärandets reform. Allt fler möts av behovet av att utbilda sig på nytt eller åtminstone uppdatera sitt kunnande. Utbildningsutbudet måste kunna ta den här utmaningen, säger ministern.

I besluten betonades områden med positiv strukturförändring samt branscher där det rådet brist på arbetskraft. Samarbetet med arbetslivet är också viktigt då man planerar och förverkligar utbildning. Utbildningarna som finansieras med understöden kör igång i år och räcker högst två år. Projekten utvärderades i samarbete med arbets- och näringsministeriet.

-Regeringen fortsätter att satsa på att garantera tillgången till kompetent arbetskraft. Under det senaste året har regeringen satsat över 50 miljoner euro på behoven inom det kontinuerliga lärandet, t.ex. genom program för examensinriktad fortbildning, nätverkssamarbete och utbildningsutökningar. Därutöver ingår ett nytt, stort utbildningspaket på totalt 60 miljoner euro i tilläggsbudgeten för i år, säger undervisningsministern.

Mer information:
- Maija Innola, undervisningsråd, tfn 0295 3 30120
- Heikki Kuutti Uusitalo, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 302 8246

Utbildningar som finansieras (pdf, på finska)

Högskoleutbildning och forskning Sanni Grahn-Laasonen Utbildning
 
Tillbaka till toppen