Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Över 28 miljoner euro för byggande och understöd av idrottsanläggningar

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 24.4.2020 15.10 | Publicerad på svenska 29.4.2020 kl. 15.05
Pressmeddelande
Simhallen.

Forsknings - och kulturminister Hanna Kosonen har beviljat 28 292 000 euro för byggande och understöd av idrottsanläggningar. Sammanlagt beviljade undervisnings- och kulturministeriet 20 247 000 euro för sådana projekt som ministeriet fattar beslut om och vars kostnadskalkyl överstiger 700 000 euro. Sammanlagt 25 projekt beviljades understöd. Regionförvaltningsverken anvisade ytterligare 8 045 000 euro i understöd för mindre idrottsanläggningar. Till den delen fattas besluten av regionförvaltningsverken.

− De beviljade understöden främjar medborgarnas välbefinnande och en motionsinriktad livsstil, konstaterar minister Hanna Kosonen.

Målet är i synnerhet att stödja uppförande och grundliga reparationer av idrottsanläggningar som är avsedda för stora användargruppers behov samt utrustning i anslutning till dem.

– Nya och grundrenoverade idrottsanläggningar kan effektivt bida till att påverka finländarnas motionsvanor och -möjligheter. Investeringar i idrottsanläggningar är investeringar i människors välbefinnande, fortsätter minister Kosonen.

Understöd till både skolornas idrottsanläggningar och nationellt betydelsefulla objekt

Undervisnings - och kulturministeriets understöd riktades i första hand till idrottsanläggningar, såsom gymnastiksalar och idrottshallar. Ansökningar som gäller ishallar har minskat betydligt.

Några simhallar understöds, men de största enskilda understöden riktades till nya simhallsprojekt. Exempel på detta är en ny sim- och idrottshall som sa byggas i Raumo, vilket innebär att staden på en och samma gång får två viktiga idrottsanläggningar. 

Bland nationellt betydelsefulla projekt kan nämnas renoveringen av Olympiastadion och den nya Urhea-hallen som byggs i Helsingfors.

Minister Kosonen hoppas att de understöd som regionförvaltningsverken beviljar i synnerhet kommer att riktas till projekt som bidrar till att utveckla skolgårdarna och daghemsgårdarna i motionsfrämjande riktning. Minister Kosonen anser också att det är viktigt att utveckla idrottsmiljöer som är anpassade för de nya idrottsgrenar som uppstått inom ungdomskulturen.

– Understöden för vardagsmotion och för motion med låg tröskel gynnar möjligheterna för alla finländare att röra på sig mer, oberoende av ålder och kön, framhåller ministern.

Mer information: Erja Metsäanta, byggnadsråd, tfn 0295 330 037

 
Tillbaka till toppen