Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

3,7 miljoner euro för verksamheten vid idrottsakademier och träningscenter - understödsbeloppet ökade avsevärt

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 25.2.2020 14.20 | Publicerad på svenska 28.2.2020 kl. 8.35
Pressmeddelande

Undervisnings - och kulturministeriet stöder idrottsakademiernas och träningscentralernas verksamhet med 3 730 000 euro. Understödet delas ut till sammanlagt 20 idrottsakademier och träningscenter som har till uppgift att utveckla den finländska elitidrotten.

Understödsbeloppet ökade med närmare 1,8 miljoner euro jämfört med 2019. Ökningen beror på riktlinjen i regeringsprogrammet enligt vilken åtgärderna i den idrottspolitiska redogörelsen ska genomföras. Idrottsakademierna och träningscentren allokerades följaktligen tilläggsresurser.

– Idrottsakademierna och träningscentren spelar också en central roll som garanter för de finländska elitidrottarnas internationella framgång. Planen för de offentliga finanserna innehåller fortsatt finansiering under de kommande tre åren, säger vetenskaps - och kulturminister Hanna Kosonen, som ansvarar för idrottsfrågor.

Understöd kan beviljas riksomfattande eller regionalt betydande idrottsakademier och träningscenter som har erkänts av Finlands Olympiska Kommitté.

Vid bedömningen av ansökningarna tar man i beaktande verksamhetens nivå och omfattning samt dess geografiska och innehållsmässiga omfattning. Olympiska kommittén har gett undervisnings- och kulturministeriet ett utlåtande om de utvecklingsunderstöd som idrottsakademierna och träningscentren ansökt om.

Idrottsakademierna och träningscentren är riksomfattande, regionala eller lokala kompetenskluster som stärker expertisen och samarbetet inom elitidrotten.

Idrottsakademierna gör det möjligt för idrottare att satsa på dubbla karriärer, dvs. att kombinera träning med studie- eller arbetskarriären. Träningscentralerna främjar spetskompetens inom träning. De är i allmänhet verksamma i anslutning till idrottsakademierna.

Prövningsbaserade utvecklingsunderstöd för idrottsakademier och träningscenter

Idrottsakademier och träningscenter på Olympiska kommitténs webbplats

Ytterligare information: Samuli Rasila, överinspektör, tfn 0295 3 30057

 
Tillbaka till toppen