Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Det uppdaterade lagutkastet om verkställigheten av beslut om utvisning på remiss

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 30.11.2017 15.28
Pressmeddelande 127/2017

Inrikesministeriet har sänt ett utkast till regeringsproposition om påskyndande av verkställigheten av utvisningsbeslut på remiss. Lagutkastet har uppdaterats utifrån den respons som kom in under den tidigare remissbehandlingen.

I propositionen föreslås det att bestämmelserna om verkställbarheten av utvisningsbeslut ska ändras så att vissa beslut om utvisning som anknyter till allmän ordning och säkerhet ska kunna verkställas snabbare än nu.

Enligt propositionen ska vissa beslut om utvisning som anknyter till allmän ordning och säkerhet kunna verkställas 30 dagar efter delgivningen, om inte förvaltningsdomstolen har förbjudit verkställigheten. I nuläget kan beslut inte verkställas förrän de har vunnit laga kraft. De föreslagna bestämmelserna gäller både medborgare i länder utanför Europeiska unionen och EU-medborgare.

Besvär mot utvisningsbeslut ska behandlas skyndsamt i förvaltningsdomstolarna

Utifrån remissresponsen har man i lagutkastet slopat den tidsfrist som föreslagits för förvaltningsdomstolarna i fråga om avgörande av ärenden som gäller verkställigheten. I utkastet till proposition föreslås det i stället att besvären mot sådana beslut om utvisning som anknyter till allmän ordning och säkerhet ska behandlas skyndsamt både i förvaltningsdomstolen och i högsta förvaltningsdomstolen.

Lagutkastet gäller inte avvisning av utlänningar

I utkastet till proposition behandlas inte avvisningsbeslut. Avvisning gäller sådana utlänningar som inte har haft uppehållstillstånd i Finland. Andra avvisningsbeslut än de som gäller asylsökande kan verkställas omedelbart. När det gäller asylsökande är det inte möjligt att påskynda avvisningsbesluten jämfört med nuläget, eftersom EU:s asylförfarandedirektiv är bindande för Finland.

Remisstiden går ut den 29 december 2017.

Ytterligare information:

Riitta Koponen, lagstiftningsdirektör för migrationsavdelningen, tfn 0295 488 610, [email protected] (1 - 5.12)

Tiina Sinkkanen, lagstiftningsråd, tfn 0295 488 626, [email protected]

 
Tillbaka till toppen