Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

EU och Mexiko enades om förnyat frihandelsavtal

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 23.4.2018 14.47 | Publicerad på svenska 23.4.2018 kl. 15.30
Pressmeddelande

Den 21 april 2018 kom EU och Mexiko överens om att det nu gällande frihandelsavtalet ska förnyas och uppdateras.

”Det nya avtalet är välkommet eftersom vissa föråldrade handelsregler uppdateras så att de motsvarar företagens behov, tullar avskaffas och finländska företags möjligheter på den mexikanska marknaden förbättras”, konstaterar utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen. ”Avtalet är särskilt viktigt idag då fri handel och handelssamarbete ifrågasätts på många håll.”

Det nya avtalet ersätter det gällande frihandelsavtalet från år 2000, som ingår i ett övergripande avtal mellan EU och Mexiko. Avtalets innehåll är redan till stora delar klart, men förhandlingarna om de tekniska detaljerna fortsätter. Det slutgiltiga avtalet förväntas bli klart i slutet av 2018.

Det uppdaterade handelsavtalet kommer att omfatta varuhandeln, den reglering och de handelshinder som rör den, samt tjänstehandeln och investeringar. Avtalet avskaffar de flesta av de kvarvarande tullarna. Serviceproducenters marknadstillträde underlättas inom många sektorer. Det kommer att vara EU:s första handelsavtal som också innehåller bestämmelser om bekämpandet av korruption.

Värdet på Finlands varuexport till Mexiko uppgick 2017 till 309 miljoner euro och värdet på importen till 218 miljoner euro. Exporten inom tjänstehandeln uppgick 2016 till 129 miljoner euro och importen till ca 91 miljoner euro.

Ytterligare information: Tuuli-Maaria Aalto, utrikeshandels- och utvecklingsministerns diplomatiska rådgivare, tfn 040 352 0463, och Johanna Ala-Nikkola, handelsråd, handelspolitiska enheten, tfn 040 847 2178

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].

Anne-Mari Virolainen
 
Tillbaka till toppen