Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Minister Virolainen deltar i Världsbanksgruppens möten i Washington

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 19.4.2018 12.15 | Publicerad på svenska 19.4.2018 kl. 12.20
Pressmeddelande

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen deltar i Världsbanksgruppens vårmöte och i Internationella valutafondens och Världsbankens gemensamma utvecklingskommittés möte i Washington D.C. den 20–21 april 2018.

Utöver det formella programmet står utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen värd för ett frukostseminarium för de ministrar som deltar i Världsbanksgruppens möte kring kvinnors rättigheter och ekonomisk tillväxt.

”Kvinnors rättigheter och ekonomisk tillväxt har allt för länge förblivit ett samtalsämne kring olika mötesbord. Om kvinnors rättigheter inte förverkligas kommer utvecklingsländernas ekonomier att fortsätta gå på halvfart. Kvinnorna måste involveras fullt ut”, konstaterar minister Virolainen.

Frukostseminariet ingår i SheDecides-rörelsens verksamhet. Rörelsen som uppstod på Nederländernas initiativ arbetar för att förbättra kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter i utvecklingsländer.

Under sin resa träffar minister Virolainen Världsbanksgruppens högsta ledning, bland annat Världsbankens operativa chef Kristalina Georgieva och generaldirektören för Internationella finansieringsbolaget IFC Philippe Le Houerou. IFC ansvarar för Världsbankens finansiering till den privata sektorn i utvecklingsländer. Under mötena framhåller minister Virolainen Finlands expertis inom utbildning, vikten av att stärka den privata sektorn och det fungerande samarbetet kring grundandet av Finlands IFC-klimatfond. Hon kommer också att ta upp frågor som rör jämställdhet, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter samt migration.

Minister Virolainen kommer att träffa Förenta staternas vice handelsrepresentant Jeffrey D. Gerrish för att diskutera aktuella handelspolitiska frågor och WTO:s utveckling.

Under ett rundabordssamtal med företrädare för de ledande tankesmedjorna i Washington diskuteras det regelbaserade öppna handelssystemets betydelse och framtid samt den globala ekonomiska utvecklingen. I diskussionen deltar bland annat Förenta staternas tidigare handelsrepresentant Michael Froman.

Huvudtemat på dagordningen i IMF:s och Världsbankens gemensamma utvecklingskommitté är en höjning av kapitalinsatserna i Internationella banken för återuppbyggnad och utveckling IBRD och Internationella finansieringsbolaget IFC, som båda ingår i Världsbanksgruppen, samt en reform av rösträtten och genomförandet av en framtidsöversikt.

Världsbanksgruppen är en av världens största finansiärer av hållbar utveckling. Den del som finansierar de minst utvecklade länderna, Internationella utvecklingsfonden IDA, är en av de viktigaste kanalerna för Finlands utvecklingssamarbete.

Du kan följa mötena på Twitter med hashtaggarna #IMFMeetings och #WBGMeetings.

Ytterligare information (OBS! Washingtons tidszon -7 h): Juha Kirstilä, utrikeshandels- och utvecklingsministerns specialmedarbetare, tfn +358 40 552 8200, och Max von Bonsdorff, enhetschef, enheten för utvecklingsfinansieringsinstitut, tfn +358 50 344 1014

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].

Anne-Mari Virolainen
 
Tillbaka till toppen