Hoppa till innehåll

Finanspolitiska ministerutskottet bedömde genomförandet av det strukturpolitiska programmet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 4.2.2014 10.06 | Publicerad på svenska 3.12.2014 kl. 7.05
Pressmeddelande 40/2014

Ledningsgruppen för det strukturpolitiska programmet lade vid finanspolitiska utskottets möte tisdagen den 4 februari fram en bedömning av hur genomförandet av det strukturpolitiska programmet framskrider. Ordförande för ledningsgruppen är statssekreterare Martti Hetemäki.

Utifrån bedömningen konstaterade ministerutskottet att trots att flera ministerarbetsgrupper redan har inlett förberedelser utgående från beslutet om genomförande av regeringens strukturpolitiska program, finns det också frågor som ministerarbetsgrupperna ännu inte har börjat behandla. I enlighet med vad finanspolitiska ministerutskottet kom överens om i december förväntar sig ministerutskottet att beredningen framskrider som följer:

- behandlingen av social- och hälsovårdspolitiska åtgärder samordnas av SHM
- behandlingen av utbildnings- och kulturpolitiska åtgärder samordnas av UKM
- behandlingen av industri- och näringspolitiska åtgärder samordnas av ANM
- behandlingen av konkurrenspolitiska åtgärder samordnas av ANM
- behandlingen av bostadspolitiska åtgärder samordnas av MM
- behandlingen av sysselsättningspolitiska åtgärder samordnas av ANM
- behandlingen av åtgärder som gäller statsförvaltningen och servicestrukturerna samordnas av IM.

Ministerutskottet betonar att genomförandet av det strukturpolitiska programmet i ministerierna måste gå före alla andra projekt. Inom förvaltningsområdena måste det reserveras behövliga resurser för genomförandet av programmet, så att det konkret kan genomföras på det sätt och enligt den tidsplan som regeringen tidigare beslutat om.

Om ministerierna inte kan lägga fram konkreta förslag till beslut som på ett trovärdigt sätt minskar kommunernas utgifter i enlighet med beslutet om genomförande av regeringens strukturpolitiska program, ska ministerierna föreslå alternativa åtgärder som leder till motsvarande utgiftsminskningar i kommunerna. I samband med detta konstaterade regeringen i sitt beslut i november att de projekt som redan ingår i rambeslutet och som ökar kommunernas utgifter ska bedömas kritiskt i samband med rambeslutet.

Finansministeriet ber ministerierna precisera sina förslag till ramar för förvaltningsområdena till de delar de anknyter till genomförandet av det strukturpolitiska programmet i samband med att finansministeriet lämnar sitt förslag till ramar för förvaltningsområdena till ministerierna fredagen den 7 februari. I fråga om de åtgärder som gäller kommunernas uppgifter och skyldigheter ska också åtgärdernas effekter på kommunernas utgifter beaktas.

De preciserade förslagen gås igenom under ramförhandlingarna mellan ministerierna och finansministeriet i februari. Samtidigt säkerställs det även i övrigt att genomförandet av programmet framskrider. Ministerierna ska i samband med sina synpunkter på finansministeriets ramförslag lämna en redogörelse för genomförandet av de åtgärder som krävs i det strukturpolitiska programmet. Detta gäller även till den del åtgärderna inte påverkar ramen.

Ledningsgruppen för det strukturpolitiska programmet presenterar den 25 februari en bedömning av behovet av ytterligare åtgärder för regeringens finanspolitiska ministerutskott, och utifrån bedömningen styr ministerutskottet beredningen av ytterligare åtgärder. Den 18 mars lägger ledningsgruppen för finanspolitiska ministerutskottet fram en rapport om genomförandet av det strukturpolitiska programmet samt utifrån finanspolitiska ministerutskottets ställningstaganden preciserade förslag till ytterligare åtgärder. De slutliga besluten om ytterligare åtgärder fattas vid regeringens ramförhandlingar den 24 och 25 mars 2014.

Ytterligare information: Joonas Turunen, statsministerns finanspolitiska rådgivare, statsrådets kansli, tfn 0295 160 292

Tillbaka till toppen