Energiläget och elstöd
Rysslands invasion av Ukraina har lett till problem med priset på och tillgången till energi i hela Europa.
Elbesparing och eventuella strömavbrott
I Finland behövs det mycket energi för uppvärmning, trafik och industri. Det kan tidvis råda brist på el, särskilt på vintern. Tillgången försämras till exempel av långa, vindfria köldperioder, service- eller driftavbrott i elproduktionsanläggningar och en stor efterfrågan på el i Centraleuropa.
Om efterfrågan överstiger utbudet kan det behövas kontrollerade regionala strömavbrott för att förhindra att hela elsystemet kollapsar. Var och en kan minska risken för strömavbrott genom att minska sin elförbrukning, särskilt under topplasttimmarna.
Regeringen syftar till ett tidsbundet låne- och garantiprogram på 10 miljarder euro för att stabilisera elmarknaden. Syftet med programmet är att säkerställa likviditeten och funktionsförmågan hos de aktörer som är avgörande för att elmarknaden ska fungera.
Mer information
- Spartips | Kampanjen Snäppet svalare
- Information om elbrist | Arbets- och näringsministeriet
- Information om elavtal, elräkningar och elmarknaden | Energimyndigheten
- Energiväderdata | Meteorologiska institutet (på finska)
- Strömavbrott | 72 timmar
Elstöd
På vintern är kostnaderna för elanvändning och uppvärmning exceptionellt höga. Regeringen har beslutat att lindra konsekvenserna av de höga elpriserna för hushållen genom flera åtgärder.
Mervärdesskatten på el har sänkts från 24 procent till 10 procent under perioden 1 december 2022–30 april 2023. Sänkningen gäller inte avgiften för elöverföring.
Man kan få elavdrag vid beskattningen om elräkningarna för en stadigvarande bostad överstiger 2 000 euro under perioden 1 januari–30 april 2023. Avdraget omfattar inte elöverföring. Avdraget är 60 procent av de utgifter som överstiger 2 000 euro.
Elavdraget söks hos Skatteförvaltningen.
Rätt till elstöd har de hushåll som på grund av låga inkomster inte till fullo kan utnyttja elavdraget vid beskattningen.
Det temporära elstödet söks hos FPA.
Statsrådet lämnade den 31 januari 2022 en proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär retroaktiv elpriskompensation.
Enligt förslaget ska elbolaget räkna in kompensationen i elräkningen, vilket innebär att man inte behöver ansöka om stödet. Engångsersättningen inverkar inte på andra elstöd.
Elpriskompensationens belopp ska basera sig på förbrukningen av elenergi under november och december 2022 och på slutförbrukarens pris på elenergi under november och december 2022 samt under januari 2023. Elpriskompensationen ska betalas kalkylmässigt för en period på fyra månader så att den månatligen är 50 procent av elenergiräkningen för den andel som överstiger självrisken på 90 euro, dock högst 700 euro per månad.
Elpriskompensation ska kunna betalas till de slutförbrukare vars elenergipris enligt elförsäljningsavtalet har överstigit 10 cent per kilowattimme och till dem som har ett elförsäljningsavtal som baserar sig på börspriset.
Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt och gälla till och med den 31 december 2023.
- Proposition om retroaktiv elpriskompensation och förlängning av betalningstiderna för elräkningar till riksdagen | arbets- och näringsministeriets pressmeddelande 31.1.2023
- Hallituspuolueet pääsivät sopuun sähköhyvityksen yksityiskohdista | arbets- och näringsministeriets pressmeddelande 25.1.2023
- Lakiluonnos takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä lausunnoille I arbets- och näringsministeriets pressmeddelande 10.1.2023
I den första tilläggsbudgeten för 2023 föreslås ett understöd till bostadsaktiebolag som har elbaserad uppvärmning och som står för kostnaderna för den el som används för uppvärmningen. Målet är att genom ett understöd av engångsnatur stödja bostadssammanslutningar vid betalningen av uppvärmningsel. Enligt förslaget ska understöd också kunna beviljas sammanslutningar som äger hyresbostäder eller bostadsrättsbostäder som finansierats med statligt stöd.
Statsrådet lämnade den 31 januari 2022 en proposition till riksdagen med förslag till lag om förlängning av betalningstiden för elenergiräkningar
Detaljförsäljare av el ska på begäran av sin kund bevilja förlängd betalningstid för elenergiräkningar som hänför sig till den förbrukning av elenergi som uppkommit mellan den 1 januari 2023 och den 30 april 2023.
Enligt förslaget ska konsumentkunder beviljas förlängd betalningstid på högst 120 dagar från den ursprungliga förfallodagen för varje enskild räkning. Begäran om förlängd betalningstid ska framställas före förfallodagen för räkningen. För beviljandet av förlängd betalningstid får det inte tas ut kostnader och för den förlängda betalningstiden får det inte tas ut ränta. Näringsidkare ska beviljas en betalningstid på sammanlagt högst 60 dagar. Elbolaget ska av näringsidkaren ta ut en årlig ränta på 1,53 procent för den förlängda betalningstiden.