Information och råd om coronaviruset

Coronaläget i Finland har försämrats snabbt under vintern till följd av den mycket smittsamma omikronvariantens spridning. Behovet av sjukhusvård och belastningen på hälso- och sjukvården har ökat betydligt.

Vaccin mot covid-19 skyddar mot allvarliga former av sjukdomen. Det är fortfarande viktigt att öka vaccinationstäckningen och stärka vaccinationsskyddet. Dessutom behövs restriktioner och rekommendationer för att minska belastningen på sjukhusen och för att ge mer tid åt att ge tredje vaccindoser.

Vi kan alla påverka coronaläget i vårt land. Tack för att du fortsätter att följa myndigheternas restriktioner och rekommendationer och att du tar vaccinet.

55 500 nya coronavirusfall i Finland på en vecka, belastningen på den specialiserade sjukvården fortsatt hög, vaccinationstäckningen för tredje dosen ökar

19.1.2022 16.27

Under vecka 2 rapporterades det i Finland nästan 55 500 nya coronavirusfall jämfört med cirka 57 400 nya fall den föregående veckan.

Belastningen på bäddavdelningarna inom den specialiserade sjukvården är fortsättningsvis hög. Också belastningen på bäddavdelningarna inom primärvården ökar snabbt. Vaccinerna ger ett bra skydd mot allvarlig coronavirussjukdom, och det är särskilt viktigt för personer som fyllt 60 år och för riskgrupperna att ta den tredje vaccindosen.

Videoupptagning av presskonferensen den 20 januari (på finska) | Yle Arenan


Regeringen förhandlade om uppdatering av coronastrategin, förlängning av restriktionerna och användning av coronapasset

18.1.2022 18.15

Tisdagen den 18 januari förde regeringen en omfattande diskussion om behoven att uppdatera coronastrategin i det rådande epidemiläget till följd av den mycket smittsamma omikronvariantens spridning. Vid sin behandling utgick regeringen från expertbedömningar av smittläget och av hur belastningen på sjukvården kommer att utvecklas under de närmaste veckorna. Till grund för diskussionen låg också synpunkter på behoven att ändra den nuvarande handlingsstrategin. 


Regeringens presskonferenser