Information och råd om coronaviruset

Coronavaccineringen i Finland har gått framåt i god takt, och varje framsteg förbättrar utsikterna. Antalet coronafall är emellertid stort eftersom kontakterna mellan människor har ökat och det förekommer virusvarianter som smittar lätt.

Vi kan alla påverka coronaläget i vårt land. Tack för att du fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer och begränsningar och att du tar vaccinet när det blir din tur.

SHM och THL informerar Av befolkningen över 12 år har nu 76 procent fått båda vaccindoserna - belastningen på den specialiserade sjukvården är fortfarande stor

20.10.2021 17.29

Fram till den 20 oktober hade 85 procent av befolkningen i målgruppen för vaccinationerna, dvs. 12 år fyllda, fått åtminstone det första coronavaccinet, och 76 procent båda vaccindoserna.

Enligt den nuvarande bedömningen är det möjligt att uppnå en vaccinationstäckning på 80 procent den första veckan i november, förutsatt att vaccinationstakten inte avtar.

Videoupptagning av presskonferensen den 21.10. | Yle Arenan


Covidintyget kan användas som coronapass, inresebestämmelserna förlängs

15.10.2021 19.51

EU:s digitala covidintyg börjar användas inom Finland. Det innebär i praktiken att man kan börja använda covidintyget i situationer och lokaler som omfattas av restriktioner.

Covidintyget kan nu krävas på restauranger i områden med coronarestriktioner. Kravet på covidintyg kan utvidgas om begränsningar måste införas också i andra områden.

EU:s digitala covidintyg kan användas som så kallat coronapass i Finland. Finländarna får covidintyget i Kanta-tjänsten (vaccinationsintyg, testintyg eller intyg om tillfrisknande). Vid behov kan intyget fås på papper av hälso- och sjukvården.


Regeringens presskonferenser