Begränsningar av restaurangernas verksamhet enligt landskap
De nya anvisningarna gäller från och med den 23 april 2021. Begränsningarna i fråga om restaurangernas öppettider och antalet kunder varierar mellan landskapen. Kontrollera läget i ditt eget område: välj området på kartan eller sök det i tabellen nere på sidan. Begränsningarna gäller tills vidare. De ändras om epidemiläget i området förändras. Begränsningarna ses över varje vecka.
På kartan betyder mörkare färg striktare begränsningar. Observera:
- Antalet kundplatser: begränsningarna gäller endast inomhus, inte utomhus.
- Öppettiderna: begränsningarna gäller inte restauranger på bensinstationer eller hämtmat.
Begränsningar som gäller hela Finland
Restaurangen ska se till följande:
- Kunderna får information och anvisningar så att de kan agera på rätt sätt och förebygga coronavirusmitta.
- Kunderna har möjlighet att tvätta händerna.
- Det är tillräckligt avstånd mellan kunderna både inomhus och utomhus.
- Inomhus hänvisas kunderna till en sittplats, vid ett bord eller vid disken. Det är förbjudet att dansa inomhus. Även på uteserveringar ska var och en ha en egen sittplats.
- Restaurangen och i synnerhet alla ytor hålls rena.
Åland
- Restauranger, kaféer och barer får hålla öppet kl. 5–23.
- Alkohol får serveras kl. 9–22 Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
Södra Karelen
- Restauranger som serverar mat: hälften av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–19.
- Barer: en tredjedel av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–18.
- Alkohol får serveras kl. 9–17. Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
Södra Österbotten
- Restauranger, kaféer och barer får hålla öppet kl. 5–23.
- Alkohol får serveras kl. 9–22 Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
- I restauranger som serverar mat får 75 procent av kundplatserna vara i användning, och i barer 50 procent av platserna.
Södra Savolax
I landskapet Södra Savolax är det olika begränsningar för sjukvårdsdistriktet Södra Savolax och sjukvårdsdistriktet Östra Savolax.
Sjukvårdsdistriktet Södra Savolax
- Restauranger, kaféer och barer får hålla öppet kl. 5–23.
- Alkohol får serveras kl. 9–22. Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
- I restauranger som serverar mat får 75 procent av kundplatserna vara i användning, och i barer 50 procent av platserna.
Sjukvårdsdistriktet Östra Savolax
- Restauranger som serverar mat: hälften av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–19.
- Barer: en tredjedel av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–18.
- Alkohol får serveras kl. 9–17. Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
Kajanaland
- Restauranger, kaféer och barer får hålla öppet kl. 5–23.
- Alkohol får serveras kl. 9–22 Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
- I restauranger som serverar mat får 75 procent av kundplatserna vara i användning, och i barer 50 procent av platserna.
Egentliga Tavastland
- Restauranger som serverar mat: hälften av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–20. Alkohol får serveras kl. 9–19.
- Barer: en tredjedel av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–19.
- Alkohol får serveras kl. 9–18.
- Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
Mellersta Österbotten
- Restauranger, kaféer och barer får hålla öppet kl. 5–23.
- Alkohol får serveras kl. 9–22 Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
- I restauranger som serverar mat får 75 procent av kundplatserna vara i användning, och i barer 50 procent av platserna.
Mellersta Finland
- Restauranger, kaféer och barer får hålla öppet kl. 5–23.
- Alkohol får serveras kl. 9–22 Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
- I restauranger som serverar mat får 75 procent av kundplatserna vara i användning, och i barer 50 procent av platserna.
Kymmenedalen
- Restauranger som serverar mat: hälften av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–19.
- Barer: en tredjedel av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–18.
- Alkohol får serveras kl. 9–17. Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
Lappland
- Restauranger, kaféer och barer får hålla öppet kl. 5–23.
- Alkohol får serveras kl. 9–22 Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
- I restauranger som serverar mat får 75 procent av kundplatserna vara i användning, och i barer 50 procent av platserna.
Birkaland
- Restauranger som serverar mat: hälften av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–19.
- Barer: en tredjedel av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–18.
- Alkohol får serveras kl. 9–17. Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
Österbotten
- Restauranger som serverar mat: hälften av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–20. Alkohol får serveras kl. 9–19.
- Barer: en tredjedel av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–19.
- Alkohol får serveras kl. 9–18.
- Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
Norra Karelen
- Restauranger, kaféer och barer får hålla öppet kl. 5–23.
- Alkohol får serveras kl. 9–22 Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
- I restauranger som serverar mat får 75 procent av kundplatserna vara i användning, och i barer 50 procent av platserna.
Norra Österbotten
- Restauranger, kaféer och barer får hålla öppet kl. 5–23.
- Alkohol får serveras kl. 9–22 Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
- I restauranger som serverar mat får 75 procent av kundplatserna vara i användning, och i barer 50 procent av platserna.
Norra Savolax
- Restauranger, kaféer och barer får hålla öppet kl. 5–23.
- Alkohol får serveras kl. 9–22 Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
- I restauranger som serverar mat får 75 procent av kundplatserna vara i användning, och i barer 50 procent av platserna.
Päijänne-Tavastland
- Restauranger som serverar mat: hälften av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–19.
- Barer: en tredjedel av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–18.
- Alkohol får serveras kl. 9–17. Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
Satakunta
- Restauranger som serverar mat: hälften av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–20. Alkohol får serveras kl. 9–19.
- Barer: en tredjedel av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–19.
- Alkohol får serveras kl. 9–18. Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
Nyland
- Restauranger som serverar mat: hälften av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–19.
- Barer: en tredjedel av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–18.
- Alkohol får serveras kl. 9–17. Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
Egentliga Finland
- Restauranger som serverar mat: hälften av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–19.
- Barer: en tredjedel av kundplatserna i användning inomhus, tillåten öppettid kl. 5–18.
- Alkohol får serveras kl. 9–17. Med tillstånd av regionförvaltningsverket får alkoholserveringen inledas kl. 7 i samband med frukosten i hotell.
Pressmeddelanden och nyhet
Begränsningarna av förplägnadsrörelserna har ändrats för flera områden
Den nya förordningen om begränsningar av förplägnadsrörelser träder i kraft den 19 april - begränsningarna skärps i de områden där epidemiläget är sämst
Ändringar i lagen om smittsamma sjukdomar begränsar förplägnadsrörelsernas verksamhet efter nedstängningen
Restauranger kan med vissa begränsningar vara öppna för kunder i hela landet från och med måndagen den 19 april
Restaurangerna hålls stängda för kunder fram till 18.4 i en stor del av landet - stängningen upphör i Kittilä och Norra Österbotten
Frågor och svar
-
Företagen kan ansöka om stödet hos Statskontoret Enligt planerna öppnas ansökan 12.5.2021.
valtiokonttori.fi/sulkemiskorvausUppdaterad 14.4.2021 kl. 20.52Arbets- och näringsministeriet
-
Lönekostnader, lönebikostnader och andra oflexibla kostnader i affärsverksamheten, bland annat hyreskostnader, hyror för olika maskiner och licensavgifter.
Arbets- och näringsministeriet
Arbets- och näringsministeriet
-
Tidigare beviljade coronastöd tas i beaktande, och det företagsspecifika maximibeloppet får inte överstiga 1,8 miljoner euro enligt EU:s regler för statligt stöd.
Arbets- och näringsministeriet
Arbets- och näringsministeriet
-
Beräkningsformeln anges i lagen och motiveringen. Kort sagt fastställs den genomsnittliga kostnadsnivån för en dag på basis av uppgifterna för februari vilka multipliceras med antalet stängningsdagar.
Arbets- och näringsministeriet
Arbets- och näringsministeriet
-
Arbets- och näringsministeriet har berett en ny ersättning för stängning som i det första skedet gäller små företag och mikroföretag med högst 49 anställda. För större företag bereds ett separat stöd. Företagen ansöker om ersättningen för stängning hos Statskontoret.
Om lokalen stängs med stöd av lag eller ett beslut av myndigheten, beräknas ersättningen utifrån företagets lönekostnader och övriga kostnader för februari 2021 enligt antalet stängningsdagar. Lönekostnaderna ersätts till fullt belopp och de övriga kostnaderna till 70 procent. Mer information om ersättningen för stängning av kundlokaler
Arbets- och näringsministeriet
Uppdaterad 14.4.2021 kl. 19.17Arbets- och näringsministeriet