Begränsningar av restaurangernas verksamhet enligt landskap
Restaurangerna kan öppnas för kunder överallt i Finland måndagen den 19 april 2021.
Välj region på kartan eller listan.
Åland
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar:
- Förplägnadsrörelserna får hålla öppet kl. 05.00–23.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–22.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
Mer information om begränsningar på Åland - regeringen.ax
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Södra Karelen
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar fr.o.m 19.4:
- Matrestauranger: får använda hälften av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–19.00.
- Krogar: får använda en tredjedel av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–18.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–17.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Södra Österbotten
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar:
- Förplägnadsrörelserna får hålla öppet kl. 05.00–23.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–22.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer
- Restauranger som i huvudsak serverar mat får använda 75 % av kundplatserna, restauranger med alkoholservering får använda 50 %.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Södra Savolax
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar fr.o.m 19.4:
- Matrestauranger: får använda hälften av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–19.00.
- Krogar: får använda en tredjedel av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–18.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–17.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Kajanaland
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar:
- Förplägnadsrörelserna får hålla öppet kl. 05.00–23.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–22.00.
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer
- Restauranger som i huvudsak serverar mat får använda 75 % av kundplatserna, restauranger med alkoholservering får använda 50 %.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Egentliga Tavastland
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar fr.o.m 19.4:
- Matrestauranger: får använda hälften av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–19.00.
- Krogar: får använda en tredjedel av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–18.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–17.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Mellersta Österbotten
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar:
- Förplägnadsrörelserna får hålla öppet kl. 05.00–23.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–22.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer
- Restauranger som i huvudsak serverar mat får använda 75 % av kundplatserna, restauranger med alkoholservering får använda 50 %.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Mellersta Finland
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar fr.o.m 19.4:
- Matrestauranger: får använda hälften av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–19.00.
- Krogar: får använda en tredjedel av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–18.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–17.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Kymmenedalen
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar fr.o.m 19.4:
- Matrestauranger: får använda hälften av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–19.00.
- Krogar: får använda en tredjedel av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–18.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–17.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Lappland
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar:
- Förplägnadsrörelserna får hålla öppet kl. 05.00–23.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–22.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer
- Restauranger som i huvudsak serverar mat får använda 75 % av kundplatserna, restauranger med alkoholservering får använda 50 %.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Birkaland
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar fr.o.m 19.4:
- Matrestauranger: får använda hälften av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–19.00.
- Krogar: får använda en tredjedel av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–18.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–17.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Österbotten
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar fr.o.m 19.4:
- Matrestauranger: får använda hälften av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–19.00.
- Krogar: får använda en tredjedel av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–18.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–17.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Norra Karelen
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar fr.o.m 19.4:
- Förplägnadsrörelserna får hålla öppet kl. 05.00–23.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–22.00.
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer
- Restauranger som i huvudsak serverar mat får använda 75 % av kundplatserna, restauranger med alkoholservering får använda 50 %.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Norra Österbotten
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar:
- Förplägnadsrörelserna får hålla öppet kl. 05.00–23.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–22.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer
- Restauranger som i huvudsak serverar mat får använda 75 % av kundplatserna, restauranger med alkoholservering får använda 50 %.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Norra Savolax
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar:
- Förplägnadsrörelserna får hålla öppet kl. 05.00–23.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–22.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer
- Restauranger som i huvudsak serverar mat får använda 75 % av kundplatserna, restauranger med alkoholservering får använda 50 %.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Päijänne-Tavastland
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar fr.o.m 19.4:
- Matrestauranger: får använda hälften av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–19.00.
- Krogar: får använda en tredjedel av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–18.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–17.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Satakunta
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar fr.o.m 19.4:
- Matrestauranger: får använda hälften av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–19.00.
- Krogar: får använda en tredjedel av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–18.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–17.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Nyland
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar fr.o.m 19.4:
- Matrestauranger: får använda hälften av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–19.00.
- Krogar: får använda en tredjedel av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–18.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–17.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Egentliga Finland
Restaurangerna får hålla öppet med vissa begränsningar fr.o.m 19.4:
- Matrestauranger: får använda hälften av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–19.00.
- Krogar: får använda en tredjedel av kundplatserna, hålla öppet klockan 05.00–18.00.
- Alkohol får serveras kl. 09.00–17.00.*
- Begränsningarna av öppettiderna gäller inte restauranger i anslutning till servicestationer.
- Alla kunder i restaurangen ska ha en egen sittplats.
- Inomhus ska kunderna hänvisas att sitta på sina platser.
- Kunderna ska få information om och anvisningar för förebyggande av coronavirussmitta.
- Kunderna ska ha möjlighet att tvätta sina händer och utrymmena och ytorna ska hållas rena.
- Restaurangen ska se till att kunderna är på tillräckligt avstånd från varandra.
*Med regionförvaltningsverkets tillstånd till förlangd serveringstid får servering inledas kl. 7 i samband med frukostservering vid ett inkvarteringsställe.
Pressmeddelanden och nyhet
Den nya förordningen om begränsningar av förplägnadsrörelser träder i kraft den 19 april - begränsningarna skärps i de områden där epidemiläget är sämst
Ändringar i lagen om smittsamma sjukdomar begränsar förplägnadsrörelsernas verksamhet efter nedstängningen
Restauranger kan med vissa begränsningar vara öppna för kunder i hela landet från och med måndagen den 19 april
Restaurangerna hålls stängda för kunder fram till 18.4 i en stor del av landet - stängningen upphör i Kittilä och Norra Österbotten
Grunderna för nedstängningen av restauranger granskas nästa gång efter påsk
Frågor och svar
-
Företagen kan ansöka om stödet hos Statskontoret Enligt planerna öppnas ansökan 12.5.2021.
valtiokonttori.fi/sulkemiskorvausUppdaterad 14.4.2021 kl. 20.52Arbets- och näringsministeriet
-
Lönekostnader, lönebikostnader och andra oflexibla kostnader i affärsverksamheten, bland annat hyreskostnader, hyror för olika maskiner och licensavgifter.
Arbets- och näringsministeriet
Arbets- och näringsministeriet
-
Tidigare beviljade coronastöd tas i beaktande, och det företagsspecifika maximibeloppet får inte överstiga 1,8 miljoner euro enligt EU:s regler för statligt stöd.
Arbets- och näringsministeriet
Arbets- och näringsministeriet
-
Beräkningsformeln anges i lagen och motiveringen. Kort sagt fastställs den genomsnittliga kostnadsnivån för en dag på basis av uppgifterna för februari vilka multipliceras med antalet stängningsdagar.
Arbets- och näringsministeriet
Arbets- och näringsministeriet
-
Arbets- och näringsministeriet har berett en ny ersättning för stängning som i det första skedet gäller små företag och mikroföretag med högst 49 anställda. För större företag bereds ett separat stöd. Företagen ansöker om ersättningen för stängning hos Statskontoret.
Om lokalen stängs med stöd av lag eller ett beslut av myndigheten, beräknas ersättningen utifrån företagets lönekostnader och övriga kostnader för februari 2021 enligt antalet stängningsdagar. Lönekostnaderna ersätts till fullt belopp och de övriga kostnaderna till 70 procent. Mer information om ersättningen för stängning av kundlokaler
Arbets- och näringsministeriet
Uppdaterad 14.4.2021 kl. 19.17Arbets- och näringsministeriet