Begränsningar i rörelsefriheten i Nyland
Regeringen upphävde den 15 april begränsningarna i rörelsefriheten mellan landskapet Nyland och de övriga landskapen. Begränsningarna upphörde omedelbart att gälla.
Beslutet om att upphäva begränsningarna baserar sig på social- och hälsovårdsministeriets och Institutet för hälsa och välfärds bedömningar av epidemisituationen.
Regeringen avråder dock från alla resor som inte är nödvändiga, bland annat fritidsresor, också inom Finland. De övriga åtgärderna och begränsningarna för att förhindra spridningen av epidemin och skydda befolkningen gäller och bör fortsättningsvis följas.
- Pressmeddelande: Regeringen utfärdade en förordning om upphävande – Begränsningarna i rörelsefriheten i Nyland är över
- Pressmeddelande: Regeringen beslutade att begränsningarna i rörelsefriheten i Nyland ska upphävas
- Pressmeddelande: Begränsningarna i rörelsefrihet i Nyland börjar gälla den 28 mars 2020
Mer information och anvisningar om begränsningarna i rörelsefriheten
- Polisens riksomfattande rådgivningstjänst som betjänar vardagar kl. 8.00–16.15 på numret 0295 419 800 (lna/msa)
Frågor och svar om begränsningar i rörelsefriheten
-
Inresa till Finland begränsas på grund av coronaviruset.
Det finns olika restriktioner för olika länder på basis av coronaläget i respektive land.
Inreserestriktionerna ses över kontinuerligt. Gällande anvisningar om gränsövergång finns på Gränsbevakningsväsendets webbplats.
Utöver inreserestriktioner finns det rekommendationer om karantän på eget initiativ och testning för resenärer.
Kontrollera gällande anvisningar för gränsövergång | Gränsbevakningsväsendet
Inrikesministeriet
-
Med länder med låg incidens av coronavirus avses länder där epidemiläget ligger nära läget i Finland. Från dessa länder kan man komma till Finland utan begränsningar och karantän på eget initiativ.
Med länder med hög incidens av coronavirus avses länder från vilka inresan begränsas på något sätt och i fråga om vilka karantän på eget initiativ och frivilliga coronatester rekommenderas för resenärer.
Begränsningarna varierar mellan länderna med hög incidens av coronavirus.
Information om vilken begränsningsklass varje land hör till finns på Gränsbevakningsväsendets webbplats.
Kontrollera gällande anvisningar för gränsövergång | Gränsbevakningsväsendet
Inrikesministeriet
-
Från länder med låg incidens av coronavirus kan man komma till Finland utan begränsningar. Se länderna med låg incidens av coronavirus på Gränsbevakningsväsendets webbplats under punkten Normaliserad gränstrafik.
I fråga om andra länder gäller på grund av corona en del begränsningar eller rekommendationer som du måste kontrollera innan du reser till Finland.
Se även undantagen i fråga om pendling från Sverige och Estland, fritidsbåtstrafiken och gränsorterna i Lappland samt när du anländer till Finland för samernas utövande av näring och kultur.
Även i de fall där det på grund av coronaviruset inte finns några rekommendationer eller begränsningar för just resandet, iaktta ändå god handhygien, håll säkerhetsavstånd och beakta andra myndighetsanvisningar när du befinner dig i Finland.
Se uppgifter om normaliserad gränstrafik på Gränsbevakningsväsendets webbplats
Inrikesministeriet
-
Även om det inte finns några coronarestriktioner för landet, måste du ändå beakta de sedvanliga anvisningarna om gränsövergång.
Kontrollera på Gränsbevakningsväsendets webbplats uppgifterna om gränsövergångsställen, behövliga resedokument och gränsövergång med varor som ska förtullas.
Kontrollera anvisningarna för gränsövergång | Gränsbevakningsväsendet
Inrikesministeriet
-
Se på Gränsbevakningsväsendets webbplats på vilka villkor man kan komma till Finland från varje land.
Se separat undantagen i fråga om pendling från Sverige och Estland, fritidsbåtstrafiken och gränsorter samt när du anländer till Finland för att utöva samisk näring och kultur.
Finska medborgare och personer bosatta i Finland kan alltid återvända till Finland. Kontrollera dock karantänanvisningarna.
Kontrollera de gällande anvisningarna för gränsövergång på Gränsbevakningsväsendets webbplats
Inrikesministeriet
-
Under ledning av arbets- och näringsministeriet har man fastställt de arbetsuppgifter som är viktiga med tanke på samhällets funktion eller försörjningsberedskapen och som inte kan skjutas upp. Listan över de kritiska arbetsuppgifterna utgör inget förhandsbeslut om inresa. Arbetsgivaren ska på en separat blankett motivera varför arbetsuppgiften för en arbetstagare som kommer till Finland är kritisk och av sådan art att arbetsprestationen inte kan skjutas upp.
Arbetsgivaren fyller i blanketten Arbetsgivarens motiveringar om en arbetstagares nödvändiga inresa under det rådande undantagstillståndet och ger den till sin arbetstagare. En arbetstagare som kommer till Finland ska visa upp denna blankett vid gränskontrollen tillsammans med de övriga handlingar som krävs för gränspassage. Gränskontrollmyndigheten beaktar listan över kritiska arbetsuppgifter samt arbetsgivarens motiveringar när den bedömer vad som är en nödvändig orsak att resa in i landet.
För dem som anländer till uppgifter som är kritiska för försörjningsberedskapen rekommenderas inte automatiskt någon karantän i 10 dygn på eget initiativ, utan hälsosäkerhetsåtgärderna bestäms från fall till fall på arbetsgivarens motiveringsblankett.
Instruktioner gällande gränsövergång under andemi av coronaviruset | Gränsbevakningsväsendet
Inrikesministeriet
-
Gränsorter är Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna kommuner i Sverige, Storfjords, Kåfjords, Nordreisa, Kautokeino, Karasjoks, Tana, Nesseby och Sør-Varangers kommuner i Norge samt Torneå, Övertorneå, Pello, Kolari, Muonio, Enontekis, Enare och Utsjoki kommuner i Finland.
En gränsort definieras utgående från kommun som serviceområden på olika sidor av gränsen där det förekommer trafik över riksgränsen. De som passerar gränsen behöver vanliga resedokument och de ska kunna styrka sin identitet. För en nordisk medborgare räcker det i trafiken mellan de nordiska länderna att personen på något sätt kan styrka sin identitet. I regel måste resenären kunna visa att han eller hon hör till en gränsort utgående från sin bostadsort. Vid behov kan gränsbevakarna ställa preciserande frågor till resenären för att försäkra sig om detta.
Mer information om gränsövergångar finns på Gränsbevakningsväsendets webbplats | raja.fi
Inrikesministeriet
-
Du kan om du så vill förkorta din frivilliga 10 dygns karantän genom att låta testa dig för covid-19 före ankomsten till Finland (högst 72 timmar före resan) och igen i Finland på din vistelseort tidigast 72 timmar efter ankomsten till Finland.
Finska medborgare och personer permanent bosatta i Finland kan förkorta sin frivilliga 10 dygns karantän genom att låta testa sig för covid-19 omedelbart vid ankomsten till landet och igen tidigast 72 timmar efter det första testet.
Det rekommenderas att du ska hållas i karantän på eget initiativ på ditt inkvarteringsställe tills du har genomgått ett andra coronatest och fått ett resultat av det. Om det andra testresultatet är negativt, behöver du inte längre vara i karantän på eget initiativ.
Om du får ett positivt testresultat, bestämmer läkaren att du ska hållas i karantän tills du har tillfrisknat.
Observera att anvisningen om förkortning av den frivilliga karantänen gäller situationen där du håller dig i frivillig karantän uttryckligen efter en resa.
Se också anvisningarna om hur du ska agera om du vistas i Finland en kortare tid än tre dygn (mindre än 72 timmar).
Inrikesministeriet
-
Om du kommer från ett land med låg incidens av coronavirus, kan du komma till Finland i vanlig ordning. Du behöver inte hålla dig i karantän på eget initiativ.
Om du kommer från ett land med hög incidens av coronavirus, behöver du en godtagbar orsak till inresan. Kontrollera på Gränsbevakningsväsendets webbplats vilka orsaker som är godtagbara orsaker till inresa i fråga om varje land.
Om du kommer från ett land med hög incidens av coronavirus, rekommenderas det att du håller dig i karantän i 10 dygn på eget initiativ.
Du kan om du så vill förkorta din frivilliga 10 dygns karantän genom att låta testa dig för covid-19 före ankomsten till Finland (högst 72 timmar före resan) och igen i Finland på din vistelseort tidigast 72 timmar efter ankomsten till Finland.
Det rekommenderas att du ska hållas i karantän på eget initiativ på ditt inkvarteringsställe tills du har genomgått ett andra coronatest och fått ett resultat av det. Om det andra testresultatet är negativt, behöver du inte längre vara i karantän på eget initiativ.
Om du får ett positivt testresultat, bestämmer läkaren att du ska hållas i karantän tills du har tillfrisknat.
Se separat undantagen i fråga om pendling från Sverige och Estland, specialgrupper, fritidsbåtstrafiken och gränsorter samt när du anländer till Finland för samernas utövande av näring och kultur.
Om du vistas i Finland högst tre dygn (72 timmar), behövs ingen karantän på eget initiativ om du har ett intyg över ett negativt coronatest med dig. Testet ska tas högst 72 timmar före ankomsten till Finland.
Kontrollera gällande anvisningar för gränsövergång | raja.fi
Inrikesministeriet
-
Begränsningarna baserar sig på incidensen av coronavirus i olika länder. I Finland är gränsvärdet för närvarande högst 25 nya sjukdomsfall per 100 000 personer under de föregående 14 dagarna.
Gränsvärdet tillämpas på EU-länder och Schengenländer samt på de länder som finns med på den så kallade gröna listan, som fastställts av Europeiska unionens råd. Om incidensen av coronavirus i landet underskrider gränsvärdet 25, kan man komma till Finland utan inreserestriktioner. Gränsvärdena granskas varje vecka.
Se Institutet för hälsa och välfärds trafikljusmodell för bedömning av smittorisken i olika länder.
Inrikesministeriet
-
Beslut om begränsningar i gränstrafiken fattas av regeringen vid statsrådets allmänna sammanträde.
Ändringarna i inreserestriktionerna görs på basis av Institutet för hälsa och välfärds (THL) expertbedömning.
Inrikesministeriet
-
Om du kommer till Finland från ett land i fråga om vilket det rekommenderas karantän på eget initiativ för dem som återvänder, är det skäl att du stannar i frivillig karantän. Anvisningen är densamma oberoende av hur lång tid resan tog.
Om du bor i Finland och pendlar regelbundet till arbete i Sverige eller Estland, behöver du inte stanna i karantän på eget initiativ när du kommer tillbaka till Finland. I fråga om sporadiska arbetsresor rekommenderas dock frivillig karantän.
Se separat anvisningarna om förkortning av den frivilliga karantänen med hjälp av frivillig coronatestning.
Se separat anvisningarna om hur du ska agera om du kommer till Finland för en kortare tid än tre dygn (mindre än 72 timmar).
Se separat undantagen i fråga om gränsorterna i Lappland och när du anländer till Finland för samernas utövande av näring och kultur.
Inrikesministeriet
-
Om du vistas i Finland högst tre dygn (72 timmar), behövs ingen karantän på eget initiativ om du har ett intyg över ett negativt coronatest med dig. Testet ska tas högst 72 timmar före ankomsten till Finland.
Se också anvisningarna om förkortning av den frivilliga karantänen med hjälp av frivillig coronatestning.
Inrikesministeriet
-
Institutet för hälsa och välfärds anvisningar om karantän på eget initiativ:
Karantän på eget initiativ innebär att du undviker närkontakt med andra människor i så stor utsträckning som möjligt och att du håller dig hemma. Det rekommenderas att du inte åker till arbetsplatsen eller någon annanstans utanför hemmet, utan stannar hemma. På så sätt skyddar du andra från smitta. Kom överens med din arbetsgivare om arbetssätten.
Nödvändig rörlighet är möjlig. Nödvändig rörlighet är till exempel läkarbesök. Kom dock ihåg att hålla ett tillräckligt säkerhetsavstånd och använd ansiktsmask. Att gå på fritidsaktiviteter är inte nödvändig rörlighet.
Det rekommenderas att barn inte deltar i småbarnspedagogiken när de är i karantän på eget initiativ. Det rekommenderas också att barn i grundläggande utbildning stannar hemma. Kom överens med utbildningsanordnaren om specialarrangemang för undervisningen.
Undvik att använda kollektivtrafik.
Se separat anvisningarna om förkortning av den frivilliga karantänen med hjälp av frivillig coronatestning.
Läs mer på Institutet för hälsa och välfärds webbplats.
Inrikesministeriet
-
Fritidsbåtstrafiken från EU-länderna och Schengenländerna till Finland begränsas inte. Följ dock de finska myndigheternas hygienanvisningar.
Inrikesministeriet
-
Finska medborgare kan komma från Estland till Finland oavsett orsak.
Medborgare i andra länder kan komma från Estland till Finland på grund av transittrafik, arbetsresa eller av någon annan nödvändig orsak. Du kan inte komma till Finland på semesterresa.
Det rekommenderas att de som kommer från Estland håller sig i karantän i 10 dygn på eget initiativ. Se anvisningarna om förkortning av den frivilliga karantänen med hjälp av frivillig coronatestning.
Om du vistas i Finland högst tre dygn (72 timmar), behövs ingen karantän på eget initiativ om du har ett intyg över ett negativt coronatest med dig. Testet ska tas högst 72 timmar före ankomsten till Finland.
Du behöver dock inte hålla dig i karantän på eget initiativ om du arbetar i Finland. I fråga om sporadiska arbetsresor rekommenderas dock frivillig karantän.
Inrikesministeriet
-
Du får komma till Finland för utövande av samernas kultur och näring utan frivillig karantän.
Inrikesministeriet
-
Om du är invånare i en gränsort i Lappland, får du komma och behöver inte stanna i karantän på eget initiativ. I annat fall kan du komma till Finland endast av en godtagbar orsak. Du kan inte komma till Finland på semesterresa. Dessutom rekommenderas det att du håller dig i karantän i 10 dygn på eget initiativ. Se separat anvisningarna om förkortning av den frivilliga karantänen.
Om du vistas i Finland högst tre dygn (72 timmar), behövs ingen karantän på eget initiativ om du har ett intyg över ett negativt coronatest med dig. Testet ska tas högst 72 timmar före ankomsten till Finland.
Du behöver inte hålla dig i karantän på eget initiativ om du arbetar i Finland. I fråga om sporadiska arbetsresor rekommenderas dock frivillig karantän.
Se separat undantagen i fråga om fritidsbåtstrafiken och samernas utövande av näring och kultur.
Inrikesministeriet
-
Du behöver inte stanna i karantän på eget initiativ om du om du är invånare i en gränsort i Lappland eller om du anländer till Finland för utövande av samernas näring och kultur.
Du behöver inte hålla dig i karantän på eget initiativ om du kommer från Sverige till Finland på grund av arbete. I fråga om sporadiska arbetsresor rekommenderas dock frivillig karantän.
Om du vistas i Finland högst tre dygn (72 timmar), behövs ingen karantän på eget initiativ om du har ett intyg över ett negativt coronatest med dig. Testet ska tas högst 72 timmar före ankomsten till Finland.
I annat fall rekommenderas det att du håller dig i karantän på eget initiativ. Se separat anvisningarna om hur du kan förkorta den frivilliga karantänen med hjälp av frivillig coronatestning.
Inrikesministeriet
-
Om du är invånare i en gränsort i Lappland, får du komma och behöver inte stanna i karantän på eget initiativ.
I annat fall kan du komma till Finland endast av en godtagbar orsak. Du kan inte komma till Finland på semesterresa. Dessutom rekommenderas det att du håller dig i karantän i 10 dygn på eget initiativ. Se separat anvisningarna om förkortning av den frivilliga karantänen med hjälp av frivillig coronatestning.
Om du vistas i Finland högst tre dygn (72 timmar), behövs ingen karantän på eget initiativ om du har ett intyg över ett negativt coronatest med dig. Testet ska tas högst 72 timmar före ankomsten till Finland.
Se separat undantagen i fråga om fritidsbåtstrafiken och samernas utövande av näring och kultur.
Inrikesministeriet
-
Polisens riksomfattande rådgivningstjänst
Polisens riksomfattande rådgivningstjänst nås på 0295 419 800 (lna/msa) vardagar kl. 8.00 - 16.15. -
Coronavirusets inverkan på polisverksamheten
Frågor och svar om coronavirusets inverkan på polisens verksamhet. -
Coronaviruset och transportssystemet, kommunikationsnät och -tjänster | lvm.fi
Frågor och svar om begränsningar i rörelsefriheten.