Uppföljningsgruppen för åtgärdshelheten inom markanvändningssektorn

MMM032:00/2020 Projekt

Jord- och skogsbruksministeriet har tillsatt en uppföljningsgrupp för åtgärdshelheten inom markanvändningssektorn.

Projektets basuppgifter Avslutat

Projektets nummer MMM032:00/2020

Ärendenummer VN/9111/2020

Projektets arrangör jord- och skogsbruksministeriet

Mandattid 1.6.2020 – 31.12.2023

Datum för tillsättande 6.5.2020

Förhållande till regeringsprogrammet

Marin

Strategiset kokonaisuudet Ett klimatneutralt Finland som tryggar den biologiska mångfalden

Tavoite Finland är klimatneutralt 2035

Tavoite Kolsänkorna och kollagren stärks på kort och lång sikt

Metod Ett klimatplan för markanvändningssektorn utarbetas och verkställs

Mål och resultat

Uppföljningsgruppen har till uppgift att främja och följa upp effekterna och konsekvensbedömningen av klimatåtgärderna, främja växelverkan med markanvändningssektorns centrala aktörer och intressegrupper, se till att åtgärdshelheten ligger i linje med andra tillhörande strategier, program och projekt, identifiera forsknings- och utvecklingsbehov samt kunskapsluckor och lägga fram förslag för att främja forsknings- och utvecklingsåtgärder och informationsinhämtning samt att öka kommunikationen och kunskapen om markanvändningssektorns betydelse för klimatpolitiken.

Sammandrag

Jord- och skogsbruksministeriet har tillsatt en uppföljningsgrupp för åtgärdshelheten inom markanvändningssektorn.

Utgångspunkter

I Sanna Marins regeringsprogram ingår flera klimatåtgärder för att uppnå Finlands klimatmål, minska utsläppen från markanvändningssektorn samt stärka och bevara kolsänkor och kollager. Avsikten är att uppnå målen genom effektfulla och kostnadseffektiva åtgärder och styrmedel, såsom incitamentssystem och kompensationer, samt genom att stärka kunskapsunderlaget och det kunskapsbaserade beslutsfattandet.

Med hjälp av klimatåtgärderna ökar man också jord- och skogsbrukets övergripande hållbarhet och förbättrar anpassningen till klimatförändringen bland annat genom att utveckla hanteringen av klimatrisker. Åtgärdshelheten enligt regeringsprogrammet bygger på åtgärder som handlar om ett klimatsäkert skogs- och jordbruk samt förändringar i markanvändningen.

Inom ett klimatsäkert jordbruk minskas växthusgasutsläppen och kolsänkorna stärks genom åtgärder som hänför sig till odling och vård av torvåkrar och markens bördighet samt diversifiering av odlingen.
Inom ett klimatsäkert skogsbruk inriktas åtgärderna särskilt på att förbättra skogarnas tillväxtförmåga och hälsa samt att främja användningen och vården av sumpskogar. Andra åtgärder är bland annat beskogningsprogrammet samt åtgärder som hjälper att förebygga avskogning och bidrar till att sköta våtmarker.

Markanvändningssektorns klimatåtgärder genomförs inom flera branscher i linje med regeringens övriga strategier, program och projekt. Centrala är den nationella skogsstrategin 2025, programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014 – 2020, åtgärderna i EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) i den kommande strategiska planen för CAP, den nationella planen för anpassning till klimatförändringen 2022, klimatprogrammet, programmet för utveckling av åkerstrukturen samt program och åtgärder som stödjer näringscirkulationen och vattenhanteringen på åkrar och bidrar till utveckling av träprodukter med långvarig kollagrande effekt.

Jord- och skogsbruksministeriet tillsätter ett projekt för att bereda, styra och följa upp klimatåtgärderna inom markanvändningssektorn. Målet med projektet är att planera och genomföra klimatåtgärder för att minska växthusgasutsläppen inom markanvändningssektorn, stärka och bevara kolsänkor och kollager och bidra till att uppnå Finlands klimatmål. Ett ytterligare mål är att stärka kunskapsunderlaget för klimatåtgärder inom markanvändningssektorn, det kunskapsbaserade beslutsfattandet samt att följa upp och bedöma konsekvenserna av åtgärderna.

Mer om ämnet