Industripolitisk strategi
Industripolitisk strategi
TEM122:00/2023 Projekt
Ministerierna genomför regeringsprogrammet, bereder lagar och andra författningar samt genomför reformer i olika projekt, arbetsgrupper och organ.
Alla ministeriers projekt hittas på statsrådets webbplats
Pääministeri Orpon hallitus sitoutui laatimaan pitkäjänteisen teollisuuspoliittisen strategian, jolla turvataan teollisten työpaikkojen säilymistä Suomessa ja vauhditetaan kasvuhakuisten, työllistävien sekä vientiin tähtäävien yritysten kasvua. Strategian valmistelun tueksi asetettiin ohjausryhmä. Ohjausryhmän raportti valmistui joulukuussa 2024.
Projektets basuppgifter Pågår
Projektets nummer TEM122:00/2023
Ärendenummer VN/29409/2023
Projektets arrangör arbets- och näringsministeriet
Mandattid 8.12.2023 – 31.12.2024
Datum för tillsättande 7.12.2023
Förhållande till regeringsprogrammet
Orpo
Luku 6 Nyckeln till tillväxt
Alaluku 6.1 Ägarskap och företagande värdesätts högre
Kontaktperson
Maija Palmu, Johtava asiantuntija
tel. +358 295 047 020
[email protected]
Kontaktperson
Antti Valle, teollisuusneuvos
tel. +358 295 060 140
[email protected]
Mål och resultat
Pääministeri Petteri Orpon hallitus päätti ohjelmassaan laatia teollisuuspoliittisen strategian, joka sisältää vientiteollisuudelle olennaiset politiikkakokonaisuudet ja jonka tavoitteena on kasvuhakuisten, työllistävien ja vientiin tähtäävien yritysten kasvu sekä työpaikkojen säilyminen Suomessa. Elinkeinoministeri Wille Rydman asetti 5.12.2023 strategian valmistelua varten ohjausryhmän, jossa on laaja edustus keskeisistä
sidosryhmistä. Tällä haluttiin varmistaa, että kasvun edellytyksiin vaikuttamisen agendasta on yhteinen näkemys.
Teollisuuspoliittisen strategian ohjausryhmän raportti muodostaa kokonaiskuvan suomalaisen teollisuuden tilanteesta muuttuvassa globaalissa toimintaympäristössä sekä esittää jäsennyksen suomalaisen teollisuuden uudistumisen ja kasvun avainkysymyksistä ja tavoitteista. Raportti esittää nämä suhteessa hallituksen käynnistämiin merkittäviin kasvua tukeviin toimenpiteisiin ja ehdottaa harkittavaksi uusia täydentäviä politiikkatoimia. Raportti tarkastelee myös Suomen kannalta relevanteimpia EU:n teollisuuspolitiikkaan liittyviä aloitteita ja kytkee ne kansallisen teollisuuspolitiikan kontekstiin.
Raportti jakautuu kahteen osioon: varsinaiseen strategiaan, joka sisältää ehdotukset politiikkatoimiksi, sekä teollisuuden toimintaympäristön kehitystä kuvaavaan taustaosioon. Teollisuuden logistiikkaan liittyviä kysymyksiä on pohtinut erillinen alatyöryhmä, jonka yhteenveto on tämän julkaisun liitteenä.
Sammandrag
Pääministeri Orpon hallitus sitoutui laatimaan pitkäjänteisen teollisuuspoliittisen strategian, jolla turvataan teollisten työpaikkojen säilymistä Suomessa ja vauhditetaan kasvuhakuisten, työllistävien sekä vientiin tähtäävien yritysten kasvua. Strategian valmistelun tueksi asetettiin ohjausryhmä. Ohjausryhmän raportti valmistui joulukuussa 2024.
Utgångspunkter
Maailmantalouden blokkiutuminen ja vaatimukset strategisen autonomian vahvistamisesta näkyvät kaikkialla maailmassa julkisen vallan roolin kasvuna. Markkinoiden toimivuutta korostavan politiikan rooli on pienentynyt ja kilpailukyvyn puutteita paikkaavat valtiontuet ja protektionismi ovat kasvussa. Nämä muutokset ovat ongelmallisia erityisesti pienten avotalouksien yritysten kilpailuasemalle ja EU:n sisämarkkinoille. Siirtyminen korkeampien korkojen rahoitusympäristöön korostaa tätä haastetta. Näiden toimintaympäristön voimakkaiden muutosten vuoksi Suomen on tarpeen päivittää elinkeino- ja teollisuuspolitiikkaa tavoitteena hyvinvoinnin, kestävän kasvun, elinkeinoelämän uudistumisen ja tuottavuuden kasvun edellytysten parantaminen.
Suomella on erinomaiset mahdollisuudet hyötyä globaalista puhtaan siirtymän ja uuden teknologian ennustetusta investointiaallosta, joka tarjoaa vahvat edellytykset teollisuuden uudistumiselle ja vahvistumiselle. Lisäksi globaalien markkinoiden murrokset tarjoavat lupaavia mahdollisuuksia niille, jotka kykenevät hyödyntämään tehokkaasti nousevia teknologioita, kuten kvanttilaskentaa, robotiikkaa, dataa ja tekoälyä uusien ratkaisujen luomisessa. Tämä edellyttää, että suomalaiset yritykset sekä toimialat pystyvät uudistumaan, ja integroitumaan vahvemmin muuttuviin globaaleihin arvoketjuihin
Työ- ja elinkeinoministeriö asetti joulukuussa 2023 ohjausryhmän valmistelemaan hallitusohjelman mukaista teollisuuspoliittista strategiaa. Strategia laadittiin tiiviissä vuorovaikutuksessa elinkeinoelämän ja muiden keskeisten sidosryhmien kanssa. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimi kansliapäällikkö Timo Jaatinen työ- ja elinkeinoministeriöstä ja varapuheenjohtajana johtaja Matti Mannonen Teknologiateollisuudesta. Ohjausryhmän raportti valmistui joulukuussa 2024.
Hankkeen toteuttaminen
-
Sidosryhmätilaisuuden esitys 20 09 2024 PDF
12.12.2024 Statsrådets kansli
-
Sidosryhmätilaisuuden esitys_tekno 5.12.24 PDF
12.12.2024 Statsrådets kansli
-
Sidosryhmätilaisuuden esitys_TEM_ 05 12 2024 PDF
12.12.2024 Statsrådets kansli
-
Sidosryhmätilaisuuden taustadokumentti 20 09 24 PDF
12.12.2024 Statsrådets kansli
-
Teollisuuspoliittinen strategia_ohjausryhmän raportti PDF
12.12.2024 Statsrådets kansli
Övriga dokument och promemorior
-
Teollisuuspoliittinen strategia PDF
17.5.2024 TEM
Esitys teollisuuspoliittisen strategian laatimisesta
-
Ohjausryhmän asettamispäätös PDF
7.12.2023 TEM
Teollisuuspoliittista strategiaa valmistelevan ohjausryhmän asettamispäätös
Styrgrupp
Person
Roll, Mandattid
Valle, Antti
teollisuusneuvos
arbets- och näringsministeriet
Roll: Kontaktperson för projektet
8.12.2023 – 31.12.2024
Palmu, Maija
Johtava asiantuntija
arbets- och näringsministeriet
Roll: Kontaktperson för projektet
8.12.2023 – 31.12.2025
Mer om ämnet
En styrgrupp ska bereda en industripolitisk strategi
Tiedot tuottaa ministeriöiden Hankeikkuna - valtioneuvoston sisäinen hankehallinnan palvelu. Toivomme palautetta osoitteeseen info.hankeikkuna(at)gov.fi.
Hankeikkunan avoin rajapinta
api.hankeikkuna.fi