Sinikka Luja-Penttiläs karriär kulminerade i posten som social- och hälsovårdsminister i Mauno Koivistos regering i skiftet mellan 1970- och 1980-talet.
Sinikka Luja-Penttilä fotograferad vid Sparbanksstranden 1983. Reijo Forsberg/Arbetararkivet
Sinikka Luja-Penttilä
Sinikka Marjatta Luja-Penttilä gjorde karriär som förlagsredaktör och var den första socialdemokratiska kvinnan i ordförandeuppdrag i ett riksdagsutskott. Den politiska banan kulminerade i en post som social- och hälsovårdsminister i skiftet mellan 1970- och 1980-talet.
Sinikka Luja-Penttilä föddes i S:t Andree i Karelen, men hennes familj bosatte sig i Alberga i Esbo. Hennes föräldrar var verksamma i Finlands Socialdemokratiska Parti – fadern som talare och påverkare inom arbetarföreningen, modern som regissör vid arbetarscenen och tidningsskribent. Luja-Penttilä avlade studentexamen 1945 och kompletterade sina studier med olika kurser såväl i hemlandet som i Manchester i England (1967). Hon inledde sin karriär som korrekturläsare för tidningen Kauppalehti och 1947 övergick hon till uppdraget som förlagsredaktör vid förlagsaktiebolaget Tammi.
Sin politiska verksamhet inledde Luja-Penttilä i arbetarföreningen i Alberga 1945. Hon fortsatte på den inslagna banan i lokalpolitiken och i centralförbundet för socialdemokratiska kvinnor, Sosialidemokraattisten naisten keskusliitto. Socialdemokratiska partiets splittring ledde också till splittring i kvinnoförbunden. Situationen löste sig 1979, mycket tack vare Luja-Penttilä som var en anhängare till Väinö Leskinen och då ordförande för Uudenmaan sosialidemokraattinen naispiiri (Nylands socialdemokratiska kvinnokrets). Trots att Luja-Penttilä verkade i kvinnoförbund betonade hon kvinnofrågan som en del av den mer omfattande arbetarfrågan. Hon förespråkade också tät kontakt med partiet.
Luja-Penttilä blev för första gången invald i riksdagen 1966. Hon var medlem förutom i ekonomiutskottet och stora utskottet också i kulturutskottet, och utsågs till dess ordförande 1978. Hon var den första socialdemokratiska kvinnan i ledningen av ett riksdagsutskott. Jämställdhetsfrågor och uppbyggnad av social trygghet var viktiga teman för Luja-Penttilä. Under hennes tid som riksdagsledamot genomfördes många reformer, bland annat lagen om barndagvård, folkhälsolagen och grundskolesystemet.
Luja-Penttilä valdes fyra gånger till elektor i presidentvalet. Hennes politiska karriär kulminerade dock i posten som social- och hälsovårdsminister i Koivistos andra regering.
Luja-Penttilä lämnade politiken 1983. Hon hann vara verksam som riksdagsledamot i 17 år och som kommunalpolitiker i Esbo i 25 år. Luja-Penttilä innehade också förtroendeuppdrag i bland annat Andelsaffären Elanto, Hjärtsjukdomsförbundet i Finland och Folkets Bildningsfond. Hon var dessutom ordförande för Pensionstagarnas Centralförbund 1987–1993.
Luja-Penttilä förlänades titeln socialråd 1988. År 1983 gav Luja-Penttilä ut romanen Venla, som baserar sig på hennes mammas levnadshistoria. År 1989 gav hon ut en 25-årshistorik över Nylands socialdemokratiska kvinnokrets, Suomi ei tule toimeen ilman meitä.
Födelseort och födelsedatum: 9.6.1924 Antrea
Parti: SDP
Ministerperioder
- 26.5.1979 - 19.2.1982
Sosiaali- ja terveysministeri, SDP