- Utnämning och konstituering av statsrådet
- Hur arbetar statsrådet?
- Statsministerns uppgifter
- Ministerutskotten
- Regeringens överläggningar och ministerarbetsgrupper
- Behandlingen av EU-ärenden
- Regeringarna och ministrarna fr.o.m. 1917
- Statsrådet och riksdagen
- Historia
- Verksamhets- och representationslokaler
110 år av kvinnlig rösträtt – i dag är ungefär hälften av ministrarna kvinnor
För 110 år sedan beviljades kvinnor full rösträtt och valbarhet i Finland. Lantdagsordningen 1906, som innebar allmän och lika rösträtt och en enkammarlantdag, var framstegsvänlig med tanke på tidsepoken.
Den första kvinnliga ministern var biträdande socialminister Miina Sillanpää i statsminister Tanners regering 1926. Det dröjde ändå flera årtionden innan det blev vanligare med kvinnliga ministrar. På 2000-talet har nästan hälften av ministrarna varit kvinnor.
Kvinnliga och manliga ministrar i Finland 1917–2020
Samtliga ministrar, också de som inte har suttit en hel regeringsperiod. Ministrar som har bytt portfölj under regeringsperioden har räknats endast en gång i regeringen i fråga.
Det har suttit flest kvinnliga ministrar i Sanna Marins och Matti Vanhanens regeringar. När Sanna Marins regering tog över i december 2019 var 12 av regeringens 19 ministrar kvinnor. I Matti Vanhanens andra regering var 12 av 20 ministrar kvinnor. Finland har haft tre kvinnliga statsministrar: Anneli Jäätteenmäki, Mari Kiviniemi och Sanna Marin.
I Finlands riksdag är för närvarande (april 2019) 46,5 procent av riksdagsledamöterna kvinnor. I en jämförelse mellan parlamenten i världen placerar sig riksdagen på en tionde plats.