Yrkesutbildning
Yrkesutbildningen riktar sig till såväl unga som saknar utbildning på andra stadiet som till unga vuxna i arbetslivet. En grundläggande yrkesexamen kan avläggas antingen som grundläggande yrkesutbildning som leder till examen eller som fristående examen. Man kan också avlägga yrkes- eller specialyrkesexamen som fristående examen inom ramen för en yrkesinriktad tilläggsutbildning. Grundläggande yrkesutbildning och tilläggsutbildning ordnas i yrkesläroanstalter (innehåller studier på arbetsplatsen och som läroavtalsutbildning.
Undervisnings- och kulturministeriet bereder lagstiftning i anslutning till yrkesutbildning samt styr och övervakar verksamhetsområdet. Ministeriet beviljar tillstånd att ordna yrkesutbildning samt utbildningsuppgift. Avdelningen för yrkesutbildning vid undervisnings- och kulturministeriet svarar för yrkesutbildningen.
-
Riktlinjer och utveckling »
Undervisnings- och kulturministeriet svarar för yrkesutbildningens utvecklande i enlighet med regeringsprogrammet. Yrkesskolereformen är ett av regeringens spetsprojekt.
-
Lagstiftning »
Lagar och förordningar i anslutning till yrkesutbildning.
-
Förvaltning och finansiering »
Statsrådet beslutar om utbildningens nationella mål, examensstrukturer samt om gemensamma studier. Staten och kommunerna finansierar tillsammans den grundläggande yrkesutbildningen.
-
Studier och examina »
En grundläggande yrkesexamen kan avläggas vid ett yrkesinstitut genom utbildning som leder till examen, som läroavtalsutbildning eller som fristående examen.
-
Ansökan till utbildning »
Ansökan till yrkesutbildning sker huvudsakligen genom kontinuerlig ansökan och pågår flexibelt året om.
-
Anordnande av utbildning »
Ansvisningar, blanketter och beslut i anslutning till yrkesutbildning.