Matkustaminen Suomeen ja Suomesta koronaepidemian aikana

Suomi ei tällä hetkellä rajoita maahantuloa koronavirusepidemian vuoksi. Kaikista maahantuloon liittyvistä rajoituksista on luovuttu.

Tartuntatautilain mukaiset terveysturvallisuustoimet rajoilla päättyivät 30.6.2022. Tämä tarkoittaa, että Suomeen tulevilla matkustajilla ei enää ole velvollisuutta esittää koronavirukseen liittyviä todistuksia tai osallistua koronatestiin.

Rajatarkastuksissa on palattu koronaepidemiaa edeltävään tilanteeseen. EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilla matkustajilla pitää edelleen olla tavanomaiset matkustusasiakirjat eli passi ja tarvittaessa viisumi.

Matkustaminen Suomesta ulkomaille

Huomaathan, että muut maat voivat edelleen rajoittaa matkustamista ja maahantuloa koronapandemiasta johtuen. Joissain maissa voidaan vaatia esimerkiksi negatiivisia koronatestituloksia tai todistuksia saaduista rokotteista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.

Matkalle lähtevän kannattaa

  • tarkistaa ajantasaiset maahantulosäädökset ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan edustustosta. Myös kauttakulkumaat voivat asettaa omia maahantulorajoituksia,
  • tarkista, mitä vaatimuksia lentokentillä ja lentoyhtiöillä on esimerkiksi kasvomaskin käytöstä tai negatiivisesta koronavirustestistä,
  • tarkista myös muiden liikennöitsijöiden ohjeet.

Koronatodistus eli koronapassi

Vaikka EU:n koronatodistuksen käyttö Suomessa on loppunut, sitä saatetaan edelleen tarvita matkustuskäytössä joissain maissa. Jos olet lähdössä ulkomaanmatkalle, tarkista vaatiiko kohdemaa matkustajilta koronatodistusta. 

EU:n koronatodistus sisältää tiedot koronarokotuksista, negatiivisesta testituloksesta ja/tai sairastetusta koronavirustaudista. Koronatodistuksen saa käyttöön Omakanta-palvelusta.