Matkustaminen Suomeen ja Suomesta koronaepidemian aikana

Suomi ei tällä hetkellä rajoita maahantuloa koronavirusepidemian vuoksi. Kaikista maahantuloon liittyvistä rajoituksista on luovuttu.

Tartuntatautilain mukaiset terveysturvallisuustoimet rajoilla päättyivät 30.6.2022. Tämä tarkoittaa, että Suomeen tulevilla matkustajilla ei enää ole velvollisuutta esittää koronavirukseen liittyviä todistuksia tai osallistua koronatestiin.

Myöskään ulkorajaliikenteen maahantuloa ei enää rajoiteta. Sisärajaliikenteen rajoituksista on luovuttu jo aiemmin.

Rajatarkastuksissa on palattu koronaepidemiaa edeltävään tilanteeseen. EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta saapuvilla matkustajilla pitää edelleen olla tavanomaiset matkustusasiakirjat eli passi ja tarvittaessa viisumi.

Matkustaminen Suomesta ulkomaille

Koronavirus on edelleen riski matkustusturvallisuudelle, ja tilanne voi eri maissa ja alueilla muuttua ennalta-arvaamattomasti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.

Matkaa suunnittelevan on tärkeää huomioida, että kaikki maat voivat asettaa maahantulorajoituksia omilla rajoillaan eikä matkailu kaikkiin maihin välttämättä ole mahdollista.

Matkalle lähtevän kannattaa

  • tarkistaa ajantasaiset maahantulosäädökset ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan edustustosta. Myös kauttakulkumaat voivat asettaa omia maahantulorajoituksia,
  • tarkista, mitä vaatimuksia lentokentillä ja lentoyhtiöillä on esimerkiksi kasvomaskin käytöstä tai negatiivisesta koronavirustestistä,
  • tarkista myös muiden liikennöitsijöiden ohjeet.

Koronatodistus eli koronapassi

EU:n koronatodistusta ei käytetä Suomessa enää tapahtumissa, ravintoloissa tai maahantulon yhteydessä, mutta sitä voi vielä tarvita ulkomaanmatkoilla. Kunkin maan voimassa olevat käytännöt tulee tarkistaa kohdemaan viranomaisilta.

EU:n koronatodistus sisältää tiedot koronarokotuksista, negatiivisesta testituloksesta ja/tai sairastetusta koronavirustaudista. Koronatodistuksen saa käyttöön Omakanta-palvelusta.