Matkustaminen Suomeen ja Suomesta koronaepidemian aikana

Suomi on rajoittanut maahantuloa muista maista koronaviruspandemian vuoksi. Maahantulon yhteydessä tehtävillä terveysturvallisuustoimilla pyritään hidastamaan pandemian leviämistä.

Terveysturvallisuustoimet rajoilla perustuvat tartuntatautilakiin, jonka määräaikaiset pykälät ovat voimassa 30.6.2022 saakka. Sisärajavalvonnasta on luovuttu. Ulkorajoilla Suomi noudattaa EU:n yhteistä linjaa.

Suomen kansalaisilla, heidän perheenjäsenillään ja Suomessa pysyvästi asuvilla on oikeus palata Suomeen. Jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. 

Myös muut maat voivat rajoittaa matkustamista. Ulkoministeriö päivittää matkustussuosituksia maakohtaisesti.

Matkustaminen Suomeen

Suomeen koronaviruspandemian aikana saapuvia koskevat sekä rajaviranomaisten että terveysviranomaisten vaatimukset:

  1. Ensin rajaviranomaiset päättävät siitä, voiko matkustaja tulla maahan. Koronapandemian aikana maahantuloa on rajoitettu ja matkustajilta voidaan vaatia todistuksia koronaan liittyen. Suomen kansalaisilla, heidän perheenjäsenillään ja Suomessa pysyvästi asuvilla on kuitenkin aina oikeus palata Suomeen.

  2. Maahantulon jälkeen terveysviranomaiset päättävät siitä, millaisia terveystoimia tai testausvaatimuksia maahan tulleille asetetaan. Terveysviranomaisten vaatimukset koskevat myös Suomen kansalaisia ja Suomessa oleskelevia.

Tutustu tarkemmin rajaviranomaisten ja terveysviranomaisten ohjeisiin:

Matkustaminen Suomesta ulkomaille

Koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski matkustusturvallisuudelle, ja tilanne voi eri maissa ja alueilla muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti.

Ulkoministeriö suosittelee tiettyjen maiden osalta välttämään tarpeetonta matkustamista, välttämään kaikkea matkustamista tai poistumaan maasta välittömästi maan yleisestä turvallisuustilanteesta johtuen.

Maakohtaiset matkustustiedotteet | ulkoministeriö

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä.

Matkaa suunnittelevan on tärkeää huomioida, että kaikki maat voivat asettaa maahantulorajoituksia omilla rajoillaan eikä matkailu kaikkiin maihin välttämättä ole mahdollista. 

Matkalle lähtevän kannattaa

  • tarkistaa ajantasaiset maahantulosäädökset ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan edustustosta. Myös kauttakulkumaat voivat asettaa omia maahantulorajoituksia,
  • tarkista, mitä vaatimuksia lentokentillä ja lentoyhtiöillä on esimerkiksi kasvomaskin käytöstä tai negatiivisesta koronavirustestistä,
  • tarkista myös muiden liikennöitsijöiden ohjeet. 

Koronatodistus 

EU:n koronatodistus sisältää tiedot koronarokotuksista, negatiivisesta testituloksesta ja/tai sairastetusta koronavirustaudista. Koronatodistuksen saa käyttöön Omakanta-palvelusta. 

EU:n koronatodistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa. Kunkin maan käytännöt tulee tarkistaa kohdemaan viranomaisilta.

Koronatodistus | sosiaali- ja terveysministeriö

Koronatodistus | Terveyden ja hyvinvoinnin laitos