Rajoitukset ja suositukset koronaepidemian aikana
Rajoitusten ja suositusten tavoitteena on hidastaa ja estää koronaviruksen leviämistä Suomessa, turvata terveydenhuollon kapasiteetti ja kantokyky kaikkialla maassa sekä suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.
Päivitetty toimintasuunnitelma talvelle ja keväälle 2021
Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt hallituksen hybridistrategian toimintasuunnitelman, jolla ohjataan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita koronavirusepidemian hillinnässä. Jotta tartuntojen leviämistä voidaan tehokkaasti estää, toimenpiteiden on oltava ennakollisia ja riittävän laaja-alaisia.
Suunnitelma on laadittu ajalle tammi-toukokuu 2021, ja sitä voidaan tarkistaa kevään aikana, jos epidemiatilanne sitä edellyttää.
Epidemian vaiheet on jaettu kolmeen luokkaan: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Luokituksen avulla arvioidaan suositusten ja rajoitusten tarvetta sekä kohdentamista.
Toimintasuunnitelma hybridistrategian toteuttamiseen 5.1.2021
Valtakunnalliset ja alueelliset suositukset
Voimassa on sekä koko Suomea koskevia että alueellisia rajoituksia ja suosituksia. Alueelliset rajoitukset ja suositukset riippuvat siitä, missä epidemian vaiheessa alue on. Rajoituksia ja suosituksia voidaan tehdä myös määräajaksi. Hallituksen suositukset eivät ole oikeudellisesti sitovia.
Toimenpiteet ja toimivaltainen viranomainen
Suositus | Toimivaltainen viranomainen |
---|---|
Määrääminen karanteeniin | Kunnan tai kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri |
Etätyösuositus | Valtakunnallisesti ja alueellisesti STM, VM ja THL, paikallisesti kunta/kuntayhtymä. Työnantajat vastaavat menettelytavoista. |
Kasvomaskisuositus | Valtakunnallisesti ja alueellisesti THL. Kunta/kuntayhtymä voi antaa laajemman suosituksen. Työpaikoilla työnantajat. |
Suositus vierailujen turvallisuudesta (ikääntyneiden ja riskiryhmien suojaaminen) | Terveyden- tai sosiaalihuollon toimintayksikön johtaja, kunta tai kuntayhtymä |
Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtyminen | Opetuksen järjestäjä eli kunta, valtio, rekisteröitynyt yhdistys tai säätiö |
Ravitsemisliikkeen aukioloajan, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoittaminen | Valtioneuvosto päättää STM:n esityksestä. AVI valvoo. |
Julkisten tilojen sulkeminen | Valtio, kunta/kuntayhtymä, julkiset ja yksityiset yhteisöt |
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkeminen | Kunta ja usean kunnan alueella AVI |
Rajat ylittävän matkustuksen rajoittaminen | Rajaviranomaiset valtioneuvoston päätösten mukaisesti |
Yleisötilaisuuksien rajoittaminen tai kieltäminen | Kunta ja usean kunnan alueella AVI |
Suositukset yksityistilaisuuksien rajoittamisesta | Kunnat ja kuntayhtymät |
Esityksiä, tapahtumia ja muita yleisötilaisuuksia koskevat aluehallintoviraston tartuntatautilain nojalla tekemät rajoituspäätökset.
Kokoontumisia koskevissa rajoituksissa ja suosituksissa on alueellisia eroja sen mukaan, missä epidemian vaiheessa alue on. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjeet hyvästä hygieniasta ja turvaväleistä ovat voimassa kaikissa vaiheissa.
Epidemian perustaso
- Tilaisuuksien yleisömäärissä on alueellisia rajoituksia.
Voimassa olevat ja voimaan tulevat kokoontumisrajoitukset - avi.fi - Harrastustoiminnassa ja julkisten tilojen käytössä on huolehdittava siitä, että osallistujat ja seurueet voivat välttää lähikontaktia.
Epidemian kiihtymisvaihe
- Aluehallintovirastot voivat arvioida rajoitusten riittävyyttä ja esimerkiksi rajata asiakasmääriä paikallisesti.
- Julkisia tiloja on käytettävä niin, että osallistujat ja seurueet voivat välttää lähikontaktia.
- Kaikki harrastustoiminta on järjestettävä niin, että osallistujat ja seurueet voivat välttää lähikontaktia.
- Kunnat voivat suositella, että tilojen käyttäjämäärä voidaan rajata puoleen normaalista sallitusta määrästä.
- Kunnat voivat suositella, että aikuisten ryhmäharrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään, jos tartuntariski on korkea. Toimintaa voidaan toteuttaa etämuotoisena.
Epidemian leviämisvaihe
- Alueellisesti yleisötilaisuuksien osallistujamäärää voidaan rajoittaa 10 henkilöön tai yleisötilaisuudet voidaan tarvittaessa myös kieltää.
- Kunnat voivat antaa vastaavia suosituksia myös yksityistilaisuuksiin.
- Ryhmäharrastukset suositellaan järjestettäviksi etämuotoisina tai tarvittaessa ne keskeytetään kokonaan. Lasten ja nuorten harrastuksissa käytetään erityistä harkintaa.
- Tarvittaessa julkiset tilat suljetaan kokonaan.
Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö suosittelevat etätyön tekemistä mahdollisimman laajasti sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Suosituksen voimassaolo jatkuu valtioneuvoston 23.10.2020 tekemän päätöksen perusteella koko maassa toistaiseksi ja sitä tarkastellaan uudelleen 30.6.2021 mennessä.
Työpaikoilla on myös edistettävä työjärjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.
Ohjeita etätyön tekemisen tueksi – ttl.fi
Etätyöt koronavirustilanteessa – stm.fi
Ravitsemisliikkeiden aukiolo- ja anniskeluaikojen rajoitukset ovat voimassa 28.2.2021 asti.
Asiakaspaikkoja, aukioloa ja anniskeluaikaa koskevat rajoitukset otetaan poikkeuksellisesti käyttöön koko Lapin maakunnassa. Maakuntaan kuuluvan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella vallitsee epidemian kiihtymisvaihe, mutta Lapin sairaanhoitopiiri on edelleen perustasolla. Yhtenevät rajoitukset säädetään, koska Lappiin saapuu jouluksi ja uudeksivuodeksi kymmeniä tuhansia matkailijoita muualta maasta, erityisesti kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilta.
Epidemian perusvaihe
- anniskelu päättyy kello 24
- anniskeluravintolat suljetaan viimeistään klo 1 ja ne voivat avata ovensa sulkemisen jälkeen aikaisintaan klo 02
- muut ravintolat voivat olla auki ympäri vuorokauden
- asiakasmäärissä ei ole rajoituksia
Epidemian kiihtymisvaihe
- anniskelu päättyy klo 22
- anniskeluravintolat suljetaan viimeistään klo 23, muut ravitsemisliikkeet viimeistään klo 24
- pubit, baarit ja yökerhot voivat ottaa puolet normaalista asiakasmäärästä
- ruokaravintolat, kahvilat voivat ottaa kolme neljäsosaa normaalista asiakasmäärästä
Epidemian leviämisvaihe
- anniskelu päättyy klo 22
- ravintolat suljetaan viimeistään klo 23
- ravintolat voivat avata ovensa sulkemisen jälkeen aikaisintaan klo 05
- pubit, baarit ja yökerhot voivat ottaa puolet normaalista asiakasmäärästä
- ruokaravintolat, kahvilat voivat ottaa kolme neljäsosaa normaalista asiakasmäärästä
Kaikkialla Suomessa voimassa olevat ravintolatoiminnan ohjeet
- kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikka
- asiakkaille on annettava tietoa ja toimintaohjeet koronavirustartuntojen ehkäisemisestä
- asiakkailla on oltava mahdollisuus pestä kädet, ja tilat ja pinnat on pidettävä puhtaina
- ravintola vastaa riittävistä etäisyyksistä asiakkaiden välillä
Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja kaikilla on oikeus lähteä maasta. Hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.
Maahantulon rajoitukset
Valtioneuvosto päätti 22.1.2021, että maahantulon rajoituksia kiristetään Suomessa. Uudet rajoitukset tulevat voimaan 27.1. ja ne ovat voimassa 25.2. asti. Koronaepidemia on maailmanlaajuisesti yhä selvässä kasvussa ja tartuntojen määrä kasvaa useimmissa maissa.
Maahantulon rajoitukset ja terveystoimet Suomessa
Kotimaassa voi matkailla, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita.
Kaikkea matkustamista tulee välttää sairaana. Matkan aikana tulee muistaa huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Tarpeettomia fyysisiä kontakteja pitää välttää. Matkailuyritysten tulee kiinnittää erityistä huomiota siivoukseen, varautumissuunnitteluun ja henkilökunnan kouluttamiseen.
Erityisesti yli 70-vuotiaiden pitäisi välttää altistumista koronavirukselle, sillä heillä on selvästi muita suurempi riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Riskiryhmään kuuluvat myös pitkäaikaissairaat.
Ikärajaan perustuvaa suositus fyysisten kontaktien välttämisestä ei ole enää voimassa. Lähikontakteissa on kuitenkin hyvä noudattaa pidättyvää linjaa yksilöllistä harkintaa käyttäen ja riskitekijät huomioiden.
Kaikkien on tärkeää noudattaa yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi. Tartuntoja voi ehkäistä huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta, välttämällä lähikontakteja, käyttämällä kasvomaskia sekä menemällä koronavirustestiin, jos saa lieviäkään koronavirukseen sopivia oireita.
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat antaneet suosituksia, joita noudattamalla lähiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa voidaan vähentää koronavirustartuntoja ja rajata altistumisia. Suositukset toimivat tukena, kun paikallisesti haetaan parhaita tapoja järjestää koulutusta ja varhaiskasvatusta turvallisesti ja sujuvasti. Alueelliset rajoitukset ja suositukset riippuvat epidemian vaiheesta alueella.
Epidemian perustaso
- normaali lähiopetus
Epidemian kiihtymisvaihe
- korkeakoulujen on syytä vakavasti harkita siirtymistä etäopetukseen
Epidemian leviämisvaihe
- peruskouluja lukuunottamatta kaikki oppilaitokset voivat harkintansa mukaan siirtyä kokonaan etäopetukseen
- Varhaiskasvatukseen, kouluille, oppilaitoksille ja korkeakouluille päivitetyt suositukset koronaviruksen ehkäisemiseksi
- Aluehallintoviraston vastauksia varhaiskasvatuksesta usein kysyttyihin kysymyksiin
- Aluehallintoviraston vastauksia perusopetuksesta sekä muusta opetuksesta ja oppilaitoksista kysyttyihin kysymyksiin